« Back slovensko english

January, 2019

Delavnica SAMOZAPOSLENI USTVARJALCI IN ODDAJA LETNIH OBRAČUNOV

Potrebujete pomoč pri vašem letnem davčnem obračunu, najpomembnejši letni administrativni obveznosti za samozaposlene?

Pripraviti ali oddati vam ga lahko pomagamo v sproščenem vzdušju Novičnikove delavnice za samozaposlene v kulturi, ki bo 14. 2. 2019 v Kinu Šiška!

Delavnica bo potekala v četrtek, 14. februarja 2019, od 10.00 h – 13.00 h v Kinu Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, v Ljubljani.

Vodili jo bosta Barbara Krevh, računovodja in mag. Marija Mojca Pungerčar, urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi.

Vabljeni k prijavam!
—————————

O PROGRAMU

Letni davčni obračun oddajamo na furs do konca marca za prejšnje leto. Dosedanja aplikacija ne velja več, kje ga odslej oddajamo? Ob tem se že pripravljamo za obračun v naslednjem letu. Se bi nam splačalo preiti iz normiranih stroškov na knjigovodstvo ali obratno? Sedaj je pravi čas za oceno in odločitev.

Na delavnici se bomo sprehodili skozi postopke priprave in oddaje davčnih obračunov. Pomagamo vam lahko tudi pri pripravi in oddaji vaših obračunov iz dohodkov iz dejavnosti, če prinesete s seboj računalnik z veljavnim digitalnim potrdilom in delujočo programsko opremo ter pripravljene podatke o prejemkih in stroških v letu 2018. Okvirna časovna omejitev za delo s posameznim udeležencem je 15 minut.
—————————

PROGRAM

ODDAJA LETNEGA DAVČNEGA OBRAČUNA ZA DOHODEK IZ DEJAVNOSTI:
– Kako in kje pripraviti ter oddati obrazec za dohodnino od dohodka iz dejavnosti (DohDej).
– Sprehod skozi sistem eDavki.
– Navigacija po aplikaciji za pripravo in oddajo letnega obračuna.

NORMIRANI STROŠKI ALI VODENJE KNJIG:
– Posebnosti, prednosti in slabosti obeh načinov ugotavljanja davčne osnove.
– Kdaj se normirancu splača preiti na knjigovodstvo in obratno.
– Kateri so upravičeni odhodki pri vodenju knjig.
– Knjigovodske obveznosti in računovodski stroški.
– O davku na dodano vrednost (DDV-ju).

V PRIMERU ZADOSTNEGA ČASA:
– Informativni davčni izračun za dohodnino.
– Kombinacija kulturniškega statusa in popoldanskega s.p.-ja.
– Dodajanje poklicev k osnovni dejavnosti.
– Kako izterjati dolg.
– Razno.
————————–

KOTIZACIJA IN PRIJAVA

Kotizacija za delavnico je 40,00 €.

Prijave sprejemamo po mejlu: mojca.pungercar@guest.arnes.si
Po prijavi vam bomo poslali račun, ki ga poravnate preko banke.

Podatki za plačilo:
Št. računa / IBAN: SI56 6100 0000 9145 022
Naslov prejemnika: Kulturno umetniško društvo Trivia, Križevniška 7, 1000 Ljubljana
Namen: Kotizacija za delavnico.
Naslov banke: Delavska hranilnica, Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana.

Delavnice se lahko udeležite po plačilu kotizacije, ki jo je treba poravnati najkasneje do srede, 13. 2. 2019.
————————–

Ob prijavi vas vabimo, da nam pošljete svoja vprašanja.

Več informacij:
mojca.pungercar@guest.arnes.si
041 882 593
————————–

O ORGANIZATORJIH

Novičnik za samozaposlene v kulturi redno informira in svetuje samozaposlenim v kulturi od leta 2014. Že četrto leto prireja tudi tematske delavnice za samozaposlene v kulturi v Ljubljani in Mariboru. Dejavnosti Novičnika organizira Kulturno umetniško društvo Trivia, ki ima status javnega interesa na področju kulture.

Novičnik za samozaposlene v kulturi je vodilni informacijski in svetovalni servis za samozaposlene v kulturi v našem prostoru in edini, ki se financira samo z naročninami ter kotizacijami. Že peto leto deluje na zanesenjaški pogon, daleč stran od podpore v obliki javnih sredstev, a še kako blizu samozaposlenim ustvarjalcem v kulturi in njihovim potrebam! To dokazujejo številne pohvale zadovoljnih uporabnikov:

Mojčine informacije za samozaposlene v kulturi sem spremljala, še preden je oblikovala Novičnik. Nanj sem naročena že od začetka, pa tudi hvaležna zanj – iz dveh preprostih razlogov. Prvič: ker nimam ne časa ne volje, da bi ob vsem svojem delu še redno brskala po spletu in iskala relevantne informacije. In drugič: ker me Novičnik seznani z zadevami, za katere se mi še sanjalo ni, da bi jih morala vedeti. Še dobro, da imam Novičnik, sicer bi morala vsako jutro ob kavi brati Uradni list – in hej, kakšna mora bi to bila. Neli Filipić

Hvala vam za te koncizne informacije, kako smo sploh lahko shajali brez vašega Novičnika?! Alenka Pirman

Vse pohvale, da ga ustvarjate in nam s tem veliko pomagate! Uja Irgolič

Brez Novičnika mi živeti ni. Že večkrat ste mi pomagali in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Tea Goljevšček

Novičnik je super in vam čestitam za idejo in izvedbo. Karen Soklič

Hvala in pohvale za vaše delo. Res občudujem vašo angažiranost na področju, ki ga pokriva Novičnik. Sicer menim, da bi takšen servis morala nuditi država. Ker žal ni tako, smo lahko srečni, da imamo vas. Lea Prezelj

Novičnik je super, mi res koristi in bolj mirno spim ob vseh teh stalnih spremembah! Maja Murnik

Zelo zadovoljna. Maja Babič Košir

Hvala za vse dobro delo. Res zelo cenim vaše delo! Arven Šakti Kralj

Zelo sem zadovoljna z vsebino Novičnika! Helena Fašelek

Najprej bi se kot zdaj že zvesta naročnica Novičnika zahvalila za vaš trud in motiviranost. Odgovori in teme so res koristni in ga zmeraj preberem od prve črke do zadnje pike. Brez vašega prizadevanja bi bila velikokrat bosa. In sami veste, koliko zavajajočih mitov kroži med samozaposlenimi o upravnih in davčnih zadevah. Andreja Kalc.

Zelo sem zadovoljna z Novičnikom. Hvala tudi za vse vaše odgovore! Nataša Skušek

Več pohval in informacij o Novičniku:

DELAVNICA “VREDNOTENJE USTVARJALNEGA DELA V POSLOVNEM OKOLJU SAMOZAPOSLENIH V KULTURI” TUDI V MARIBORU!

“VAŠ MEDIJ MI JE NUJNO POTREBNA OPORA V TEM DRŽAVNEM BIROKRATSKEM TERORJU”.

NOVIČNIK ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI SE PREDSTAVI

NOVIČNIK ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI JE LAHKO KORISTNO DARILO!


—————————

O SODELAVCIH

Barbara Krevh je vodja računovodskega servisa Računovodstvo Krevh, ki se dobro spozna tudi na posebnosti davčnega okolja za kulturnike.

Marija Mojca Pungerčar, sovoditeljica delavnice in urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi, je akademska slikarka in magistrica likovne umetnosti. Kot Fulbrigtova štipendistka je leta 2001 magistrirala na San Francisco Art Institute v ZDA. Med leti 2004 – 2013 je bila urednica spletnega portala Artservis. Leta 2014 je pri Kulturno umetniške društvu Trivia ustanovila Novičnik za samozaposlene v kulturi.
– Mojca Pišek, Dnevnik, 10. 8. 2013: Marija Mojca Pungerčar je umetnica, ki je verjetno najbolje informirana oseba za področje samozaposlovanja v kulturi pri nas. 
– Nina Medved, pesnica, fotografinja in prevajalka: Marija Mojca Pungerčar ima neskončno izkušenj na področju in je zmeraj poglobljeno informirana.
—————————

Dejavnosti Novičnika za samozaposlene v kulturi organizira Kulturno umetniško društvo Trivia.
Za pomoč pri delavnici se zahvaljujemo Centru urbane kulture Kino Šiška.

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...