VERONIKA KLANČNIK 1974 - 2005

 

     


Veronika; foto Li Weingerl

Več fotografij

                                                                           english
Njen smeh še slišim, njene oči se smejijo,
še nikoli nisem bila tako srečna, je rekla še pred nekaj dnevi. Izpolnjeno življenje.....
(Lučka)


V četrtek, 18. 8. 2005 opoldne je v ljubljanski bolnišnici
preminula draga prijateljica in sodelavka Veronika Klančnik. Usodne so bile hude poškodbe, ki jih je dobila, ko jo je pri vožnji s kolesom zbil 19-letni voznik osebnega avtomobila.

Veronika je bila vsestranska ustvarjalka - vizualna umetnica, publicistka, umetnostna kritičarka, scenaristka in prevajalka. Bila je soavtorica najinih skupnih umetniških projektov Zgodba v čevljih in Dresscode, sodelovala pa je tudi pri mojem projektu Safe House

Boleče bom pogrešala njeno iskrivost, radovednost, občutljivost in človeško toplino.

O Veronikinem delu
Veronika je kljub svoji mladosti že pomembno sooblikovala in zaznamovala dogajanje na domačem umetniškem, literarno-žurnalističnem in filmskem področju, zadnje čase pa se je uveljavljala tudi v tujini.
Rodila se je leta 1974 v Mariboru. Leta 2001 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Študij je nadaljevala na ženevski univerzi v Švici, kjer je leta 2004 magistrirala iz literature in estetike. Zadnja leta je živela in delovala v Ljubljani in v Ženevi.

 

Veronika je s svojim delovanjem veliko prispevala h kvaliteti, razumevanju, sprejemanju in promociji sodobne umetnosti. Pisala je članke o likovni umetnosti, gledališču, literaturi in drugih področjih ter intervjuje z različnimi sodobnimi umetniki. Redno je objavljala v Sobotni prilogi Dela, v Nedelu, v Večeru (glej Dosje) in drugih publikacijah. Med njenimi zadnjimi objavljenimi deli je bil zlasti odmeven članek Navodila za uporabo (Sodobna umetnost), ki ga je objavila 2. julija 2005 v Sobotni prilogi. V njem je s izbranimi sogovorniki (umetniki, teoretiki in producenti) kompetentno in poglobljeno odstrla številne probleme, s katerimi se sooča domača vizualna umetnost. Pred kratkim je iz francoščine prevedla tudi knjigo La vie mode d'emploi avtorja Georgea Pereca. V slovenskem jeziku bo izšla pri Založbi/*cf.

 

Na področju sodobne umetnosti je bila Veronika Klančnik od leta 2001 dejavna tudi kot umetnica. Za njene projekte je značilna socialna angažiranost in interakcija s kompleksnim tkivom urbanega prostora. Prva dva projekta je Veronika Klančnik ustvarila v soavtorstvu z mano: s projektom Zgodba v čevljih se je leta 2001 predstavila na Beograjskem poletnem festivalu Belef v Beogradu, s projektom Dresscode pa leta 2002 v Kiberpipi v Ljubljani. Z zadnjim projektom Int./Ext. Hotel California se je Veronika lani samostojno predstavila v Ženevi. S tem site-specific projektom v javnem prostoru se je dokazala kot obetavna, zrela in talentirana umetniška osebnost. Na tem področju je tudi začrtala svojo nadaljno življenjsko usmeritev, saj se je letos poleti vpisala na Višjo šolo za vizualno umetnost v Ženevi, kjer je nameravala opraviti podiplomski študij na Oddelku za inštalacijo v javnem prostoru.

 

Leta 1999 se je Veronika udeležila šole filmske pripovedi Pokaži jezik, kjer je napisala svoj prvi scenarij za celovečerni film. Leta 2001 je bil njen scenarij sprejet na scenaristično dodelovanje pri Audiovizualni Eureki, ki je potekalo v Istanbulu in v Bukarešti. Med leti 2000 - 2002 je napisala dva scenarija za celovečerni film. Scenarij za celovečerni televizijski film Plan B je dokončala julija letos. Snemanje tega filma pravkar poteka pod taktirko režiserke Urške Kos. 

Marija Mojca Pungerčar
Avgust 2005
www.3via.org/mojca

Dosje člankov Veronike Klančnik v Delu (Sobotna priloga, Nedelo, Književni listi) in Večeru
Za pripravo dosjeja se zahvaljujem Dokumentaciji časopisa Delo.

O Veronikini smrti pišejo:
Spletni portal RTV Slovenije-Kultura
Teletext-kultura
Spletni portal Siol
Ljudmilin Informator
Dnevna Mladina - Diskurzor
Naš planet
Triera.net
Delo.si
Filmofil.com
STA, 22. 8. 2005
Večer, Kultura in
Večer.si, 22. 8. 2005; Marija Mojca Pungerčar: Veronika Klančnik - V spomin)
Sobotna priloga, 27. 8. 2005, str. 28; Brina Švigelj Merat: Veronika, int./ ext.
 
WORK|OUT European Students' Review (http://www.work-out.org/)
Kinotečnik Kinoplus b, št. 1, september 2005, str. 3; Vlado Škafar: Naše smrti
Fieldreport (Kevin Mueller), 18. september 2005

O Veroniki:
Veronika je bila v svoji milini tako izjemno širokega duha in nenavadno ostre perspektive, da ne najdem besed. Ona je bila najditeljica. Helena

Veronika se mi je zdela vedno tako polna energije... ne morem verjeti, da umirajo tako mladi in kreativni ljudje... Eva

 

 2005 (c) Marija Mojca Pungerčar