« Back slovensko english

January, 2018

Delavnica SAMOZAPOSLENI USTVARJALCI PRED ODDAJO LETNIH OBRAČUNOV

novicnikova-delavnica-foto_kud-triviaLetni davčni obračun je najpomembnejša letna administrativna obveznost za samozaposlene v kulturi. Udomačimo postopek od priprave do oddaje obračuna v sproščenem vzdušju Novičnikove delavnice za samozaposlene v kulturi!

Delavnica bo potekala v petek, 16. februarja 2018, od 10.00 h – 13.00 h v Kinu Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, v Ljubljani.
Vodili jo bosta urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi mag. Marija Mojca Pungerčar in računovodja Barbara Krevh.

Vabljeni k prijavam!
—————————

O PROGRAMU

Letni davčni obračun oddajamo na furs do konca marca za prejšnje leto, ob tem pa se že pripravljamo za obračun v naslednjem letu. Zdaj je pravi čas za oceno, ali bo predviden obseg našega poslovanja v naslednjem letu tak, da bi se nam bolj splačalo preiti iz normiranih stroškov na knjigovodstvo. Nekateri so to že naredili, kakšne so izkušnje?

Na delavnici se bomo sprehodili skozi postopke priprave in oddaje davčnih obračunov. Predstavili bomo tudi aktualne in predlagane zakonske novosti za samozaposlene v kulturi, v okviru razpoložljivega časa pa bomo vključili tudi druge vsebine na željo udeležencev.
—————————

PROGRAM

ODDAJA LETNEGA DAVČNEGA OBRAČUNA ZA DOHODEK IZ DEJAVNOSTI:
– Kako pripraviti in oddati obrazec za dohodnino od dohodka iz dejavnosti (DohDej).
– Sprehod skozi aplikacijo Silvester Fineus in sistem eDavki.

NORMIRANI STROŠKI ALI VODENJE KNJIG:
– Posebnosti, prednosti in slabosti obeh načinov ugotavljanja davčne osnove.
– Kdaj se normirancu splača preiti na knjigovodstvo in obratno.
– Kateri so upravičeni odhodki pri vodenju knjig.
– Knjigovodske obveznosti in računovodski stroški.
– O davku na dodano vrednost (DDV-ju).

ABC VEŠČIN ZA SAMOZAPOSLENE:
– Razlika med delom iz dejavnosti in delom izven dejavnosti.
– Informativni davčni izračun in letni davčni obračun.
– Kako pravilno izdajati račune doma in v tujino (rok za izdajo računa, račun na koncu leta, račun v tujino…).
– Davek na dodano vrednost (DDV).
– Kako izterjati dolg.

NOVOSTI ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI:
– Novosti za normirance.
– Predlog sprememb krovnega zakona za kulturo.

PREDLOGI DODATNIH VSEBIN:
– Pridobitev in podaljševanje pravice do subvencioniranih prispevkov za socialno varnost.
– Zakaj in kako registrirati dodatne dejavnosti na Ministrstvu za kulturo.
– Kombinacija statusa in popoldanskega s.p.-ja.
—————————

KOTIZACIJA IN PRIJAVA

Kotizacija za delavnico je 33,00 €.
Prijave sprejemamo po mejlu: mojca.pungercar@guest.arnes.si

Po prijavi vam bomo poslali račun, ki ga poravnate preko banke.
Podatki za plačilo:
Št. računa / IBAN: SI56 6100 0000 9145 022
Naslov prejemnika: Kulturno umetniško društvo Trivia, Križevniška 7, 1000 Ljubljana
Namen: Kotizacija za delavnico.
Naslov banke: Delavska hranilnica, Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana.

Delavnice se lahko udeležite samo po plačilu kotizacije, ki jo je treba poravnati najkasneje do srede, 14. 2. 2018.

—————————

Ob prijavi vas vabimo, da nam pošljete svoja vprašanja. Tako si lahko zagotovite odgovore nanje na delavnici.

—————————

Več informacij:
mojca.pungercar@guest.arnes.si
041 882 593

—————————

O ORGANIZATORJIH

Novičnik za samozaposlene v kulturi je vodilni informacijski in svetovalni servis za samozaposlene v kulturi v našem prostoru in edini, ki se financira samo z naročninami ter kotizacijami.

Dejavnosti Novičnika organizira Kulturno umetniško društvo Trivia, ki ima status javnega interesa na področju kulture.

Sveži odzivi na delovanje Novičnika:
»Sem zadovoljna z Novičnikom in se zahvaljujem za vsa obvestila in novice. Odlično je, da nekdo izbira vsebine, ki se tičejo našega statusa.« Vesna Vidmar.
»Ste neprecenljiv vir novosti in nasvetov s področja kulture!« Ljudmila Bajc.
»Osebno izkustvo z Novičnikom za samozaposlene je izjemno pozitivno! V primerih, ko sem bila soočana z ovirami, pomanjkanju znanja ali informacij povezanih s statusom samozaposlene kulturne delavke, vedno sem poiskala pomoč pri voditeljici Novičnika, in dobila, hitro, relevantno, strokovno pomoč, ki mi je pomagala pri reševanju težav.« Mara Vujić.

Lanski odzivi:
»Delavnica je bila super in bi jo vsakomur svetoval«. Gregor Pretneker.
»Hvala vam! Ker nas obveščate in opravljate odlično delo!« Arven Šakti Kralj Szomi.
Ste dejansko naslov, ki v zelo uglednem časovnem okviru prispeva točne in razumljive odgovore. Moram vas pohvaliti, saj za nas, samozaposlene, opravljate naravnost izjemno delo.” Tea Goljevšček.
»Najlepša hvala za odlično izpeljano delavnico v Mariboru, kjer sem pridobila ogromno koristnih informacij!« Ljudmila Bajc.
Puno hvala za delavnico danas, mislim da sam se opismenila. Puno sam naučila i shvatila da uopče nisam svjesna nekih prava koja imam, a isto tako neke stvari radim skroz pogrešno.” Irena Borić.
»Bilo je odlično«. Saša Bezjak.
»Sicer pa naj Novičnik ponovno pohvalim – brez njega bi bila izgubljena v samozaposlenem vesolju.« Mojca Dobnikar.
»Tako rekoč na dušek sem prebrala vse poslane Novičnike. Koristno do zadnje vejice in tudi zato zanimivo branje. Iskrena človeška hvala za ves trud.« Andreja Kalc.

Več pohval in informacij o Novičniku:
http://www.3via.org/trivia/?p=1371
http://www.3via.org/trivia/?p=1186
http://www.3via.org/trivia/?p=1125
—————————

O SODELAVCIH

Mag. Marija Mojca Pungerčar, vodja delavnice in Novičnika, je akademska slikarka in magistrica likovne umetnosti, avtorica projektov Predvideno je prehodno obdobje (2017), Prava Runotova Volna (2016), Socialdress – Moč Ljudem (2013) in drugih odmevnih umetniških projektov. Kot Fulbrigtova štipendistka je leta 2001 magistrirala na San Francisco Art Institute v ZDA. Med leti 2004 – 2013 je bila urednica spletnega portala Artservis. Leta 2014 je ustanovila Novičnik za samozaposlene v kulturi, ki ga tudi vodi in ureja. “Marija Mojca Pungerčar je umetnica, ki je verjetno najbolje informirana oseba za področje samozaposlovanja v kulturi pri nas.” (Mojca Pišek, Dnevnik, 10. 8. 2013).

Barbara Krevh je vodja računovodskega servisa Računovodstvo Krevh, ki se dobro spozna tudi na posebnosti davčnega okolja za kulturnike.
—————————

Dejavnosti Novičnika za samozaposlene v kulturi organizira Kulturno umetniško društvo Trivia.

Za pomoč pri delavnici se zahvaljujemo Centru urbane kulture Kino Šiška.
—————————

 

 

 

Trivia Records Zapisi

  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.