« Back slovensko english

January, 2017

NOVA DELAVNICA ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI

1Po uspešni prvi delavnici Novičnik za samozaposlene v kulturi  januarja prireja novo delavnico.

Delavnica bo potekala 18. 1. 2017 na Trgu Prekomorskih brigad 1 v Ljubljani. Vabljeni k prijavam!

Aktualnim statusnim in davčnim vidikom opravljanja samostojne dejavnosti bomo tokrat dodali vpogled v bližajočo se obveznost letne napovedi za dohodnino, dovolj časa pa bomo namenili tudi odgovorom na vprašanja udeležencev.

————————–
KJE IN KDAJ?

Delavnica bo potekala v sredo, 18. 1. 2017, od 10.00 h – 12.30 h na Trgu Prekmorskih brigad 1 v Ljubljani, v sejni sobi v 6. nadstropju hiše, ki si jo zraven Kina Šiška delijo nevladne organizacije in izpostava mestne upravne enote Siška.

Delavnico bom vodila urednica Novičnika mag. Marija Mojca Pungerčar v sodelovanju z računovodjo Barbaro Krevh. Organizator delavnice je KUD Trivia.

————————–
PROGRAM:

Status in kako ga uporabljati:
– Pridobitev in podaljševanje prispevkov za socialno varnost.
– Status in pravica do socialnih transferjev, subvencij in nadomestil (bolniško, porodniško, brezposelno…).

Opravljanje dejavnosti:
– Kako registrirati dodatne dejavnosti na Ministrstvu za kulturo.
– Razlika med delom iz dejavnosti in delom izven dejavnosti.
– Razlike med samozaposlenim kulturnikom in s.p.-jem.
– Kombinacija statusa in popoldanskega s.p.-ja.

Davčni vidiki opravljanja dejavnosti:
 – Priprava in oddaja obrazca za akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej)
– Katere so posebnosti, prednosti in slabosti uveljavljanja normiranih (pavšalnih) stroškov in vodenja knjig (uveljavljanja dejanskih stroškov).
– V katerih primerih se normirancu splača preiti na knjigovodstvo in obratno.

————————–

Vse, ki bi se radi prijavili, vabimo, da nam pošljete svoja vprašanja. Tako si lahko zagotovite odgovore nanje na delavnici.

————————–
KOTIZACIJA IN PRIJAVA:

Kotizacija za delavnico je 30,00 €. Po prijavi vam bomo poslali račun, ki ga pred delavnico poravnate preko banke. Prijave sprejemamo po mejlu: mojca.pungercar@guest.arnes.si

Delavnice se lahko udeležite po plačilu kotizacije.

Podatki za plačilo:
Št. računa / IBAN: SI56 6100 0000 9145 022
Naslov prejemnika: Kulturno umetniško društvo Trivia, Križevniška 7, 1000 Ljubljana
Namen: Kotizacija za delavnico.
Naslov banke: Delavska hranilnica, Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana.

Več informacij:
mojca.pungercar@guest.arnes.si
041 882 593

————————–
REFERENCE ORGANIZATORJEV:

Prva delavnica za samozaposlene v kulturi, ki smo jo priredili decembra lani, je bila odlično sprejeta in obiskana, saj je pritegnila kar 26 udeležencev.

Nekaj njihovih odzivov:
“Zahvaljujem se za super delavnico in sem vesela, da sem lahko slišala vse, kar nas zadeva. Hvala za ves trud, ki ga vlagate za dobro vseh!”
“Hvala vam za organizacijo, izvedbo in skrb, da nam je vseeno malo lažje.”
“Pa še pohvala, zadnjič sem se veliko naučila, predvsem o statusu, saj s tem delom nisem toliko seznanjena…Odlično, bi se morali kar večkrat dobiti.”
“Vam in Barbari se iskreno zahvaljujem za delavnico. Izvedela sem veliko zanimivih informacij in več jasnosti okoli birokracije s statusom. Zelo koristno in uporabno!”

————————–
Novičnik za samozaposlene v kulturi je edini specializirani informacijski in svetovalni servis za samozaposlene v kulturi v našem prostoru. Izdaja ga Kulturno umetniško drustvo Trivia, ki ima status javnega interesa na področju kulture. Novičnik se financira samo z naročninami.

»Rada bi se zahvalila za vse informacije in možnost vprašati zanje, z veseljem vsakič plačam naročnino, ker je vredno«, pravi naročnica Dašenka Frece.

Več pohval in informacij o Novičniku:
http://www.3via.org/trivia/?p=1371
http://www.3via.org/trivia/?p=1186
http://www.3via.org/trivia/?p=1125

————————–
Vodja delavnice Marija Mojca Pungerčar je akademska slikarka in magistrica likovne umetnosti, avtorica projektov Prava Runotova Volna (2016), Socialdress – Moč Ljudem (2013) in drugih odmevnih umetniških projektov. Kot Fulbrigtova štipendistka je leta 2001 magistrirala na San Francisco Art Institute v ZDA. Med leti 2004 – 2013 je bila urednica spletnega portala Artservis. Leta 2014 je ustanovila Novičnik za samozaposlene v kulturi, ki ga tudi vodi in ureja.

»Marija Mojca Pungerčar je umetnica, ki je verjetno najbolje informirana oseba za področje samozaposlovanja v kulturi pri nas.« (Mojca Pišek, Dnevnik, 10. 8. 2013).
————————–
Strokovna sodelavka Barbara Krevh je vodja računovodskega servisa Računovodstvo Krevh, ki se dobro spozna tudi na posebnosti davčnega okolja za kulturnike.

————————–

PARKIRANJE NA LOKACIJI:

Pred hišo je mogoče parkirati na na Parkirišču Trg prekomorskih brigad, med Celovško cesto in Derčevo ulico, iz katere je urejen uvoz na parkirišče. Prvi dve uri in vsaka naslednja ura parkiranja stane 0,60 €.

Več o lokaciji in dostopih na povezavi:
http://www.upravneenote.gov.si/ljubljana/o_upravni_enoti/lokacije_upravne_enote/izpostava_siska/

————————–
Zahvaljujemo se Cirkulaciji 2 za pomoč pri izvedbi delavnice.

————————–

Trivia Records Zapisi

  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.
  • Make a midi-sequencer arduino shield called Cirkulino. It acts as 8-step midi-sequencer (the sender of notes) and also as five potentiometer midi-controller. Some additional parametric randomizing functions take it away from simple "metronome" - into direction of "mantra machine" shruti-box. For automata usages some more steps could be useful (8, 16, 24, 32).