« Nazaj slovensko english

March 2012

Trivia Records Zapisi: Bogdana Herman & Borut Savski – Novokomponirane slovenske ljudske

web_naslovkaZ velikim veseljem obveščamo, da je pri založbi Trivia Records Zapisi izšel jubilejni petdeseti album. Ta čast je doletela Novomoponirane slovenske ljudske pesmi dvojice Bogdana Herman in Borut Savski. Avtorja sta izbrala najboljše izvedbe skladb s štirih od petih koncertnih nastopov v zadnjih dveh letih.

Posnetki so z nastopov na festivalu Sajeta v Tolminu (28.7.2010), pri parku Navje v Ljubljani kot del projekta Zvonke Simčič Vseenje (27.8.2010), v kavarni Union v Ljubljani kot eden od večerov Pripovedovalskega varieteja (18.2.2011) in v Kazematah na Ljubljanskem gradu kot del letne serije dogodkov z Bogdano Herman (16.9.2011).

Album je izšel v nakladi 300 kosov, vse skladbe pa so v neokrnjeni obliki prosto dostopne na spletni strani Trivia Records Zapisi:

http://www.3via.org/records/index.php?id=62

Zbir novokomponiranih eksperimentalnih slovenskih ljudskih pesmi ni glasbena arheologija, ampak živo in sodobno ukvarjanje z vzorci ljudskih pesmi. Pri tem avtorja kreativno na nov način zajemata predvsem dramatičnost ljudskih pesmi, ki jo najbolj definirata prek mnogo let izbrušeno besedilo in ritmika. Instrumentarij se zdi najbolj oddaljen od ljudske tradicije, vendar se sestavi v enotno pripoved, kadar uspe prispevati k dramatičnosti s povsem svoje strani.

Na posnetkih so naslednje skladbe: Po morju plava barčica, Lahkoživčeve sanje, rezijanska Lepa Vida, ljudske izštevanke,
Moj fantič je na T’rolsko vandral in Poljska kraljica. Vse skladbe so seveda ljudske, malokatere pa imajo znano melodijo.

Domača stran projekta:
http://www.3via.org/novoljudske

Bogdana Herman je že dolga leta kot pevka ohranjevalka ljudskega izročila v obliki t.i. umetne ljudske pesmi, manj znani so njeni ekskurzi v avantgardnejše vode, ki pa jih ni prav malo. Borut Savski je tudi že prepoznan kot inovator v glasbi in izven nje. Skupaj sta se z namenom novokomponiranja spajdašila v letu 2010.

Produkcija, ki poteka pod okriljem KUD Trivia, predvideva postopoma dodane nove pesmi in prevode nekaterih pesmi v bližnje jezike.

Projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih je v letih 2010 in 2011 podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Založba Trivia Records je intermedijski/ multimedijski projekt KUD Trivia z namenom publiciranja in predvsem arhiviranja raznolikih multimedijskih del, ki nastajajo pod okriljem omenjenega društva.

web_naslovka