« Nazaj slovensko english

December 2011

Teremini delavnica in Teremidi orchestra v Zagrebu

Theremin216. in 17. decembra 2011 v Zagrebu v Media Lab-u I’MM_ delavnica Theremini, pod vodstvom multimedijskega umetnika Boruta Savskega in s pomočjo zdaj že razvpitega ljubljanskega Theremidi Orchestra. LJUDMILA in TRIVIA gostujeta v Media Lab-u I’MM_ v Zagrebu.

post_scriptum: http://www.flickr.com/photos/lomodeedee/sets/72157628473333141/


Petek, 16. decembra, od 17. do 20. ure in sobota, 17. decembra, od 14. do 20. ure – Hacklab Media Lab-a I’MM_ v zagrebškem Študentskem centru.

Zagreb_Deborah_6534460461_b4b210cf53_b

O delavnici

Theremin (prvotno poimenovan eterofon, tereminofon ali termenovox/terminovox) je eden najzgodnejših elektronskih glasbil. Leta 1926 ga je patentiral Rus Lev Sergejevič Termen, njegova posebnost pa je v tem, da je to po vsej verjetnosti edino elektronsko glasbilo, na katerega lahko igramo brez dotika. Sestavljen je iz dveh radijskih oscilatorjev in dveh anten. Na theremin igramo tako, da pomikamo roke okoli anten in na ta način uravnavamo jakost in višino tona. Na delavnici bodo sodelujoči, ob kratkih zgodbah o zgodovini, razvoju in tehničnih lastnostih theremina, sestavili lasten theremin, ga povezali z računalnikom in ustvarjali ter sestavljali nove, zanimivejše zvoke in/ali video posnetke.

O mentorju

Borut Savski (KUD TRIVIA) je intermedijski, interdisciplinarni in multimedijski umetnik, ki se počuti povsem domače pri delu z zvokom, glasbo, generativnim abstraktnim videom, robotnimi/kibernetnimi objekti, za katere pravi, da so „metafora“ – kot del generativnih interaktivnih sistemov, ki so metafora „živih“ sistemov. Najpomembnejše področje njegovega dela pa so intelegentnejše horizontalne povezave med ljudmi in proizvajanje ter razvoj nehierarhijskih platform v praksi, kar v Sloveniji niti ni tako lahko.

Več na:
http://www.3via.org/records/index.php?page=item&id=38

Theremidi Orchestra

Šest članov Ljubljanskega Theremidi Orchestra bo pomagalo pri izvedbi delavnice in nastopilo skupaj z novimi theremini. To so: Robertina Šebjanič, Ida Hiršenfelder, Saša Špačal, Luka Frelih, Matic Urbanija in Dare Pejič.

Več o Theremidi Orchestra na:
http://www.ljudmila.org/dat/Theremidi_Orchestra/

Več povezav:
http://www.3via.org/records/index.php?id=38
http://asmir.theremin.ru/sensor_kit.htm
http://interface.khm.de/index.php/lab/experiments/theremin-as-a-capacitive-sensing-device/
www.gaudi.ch/OpenTheremin/

I’MM_ je na novo ustanovljeni Medijski laboratorij v Zagrebu kot del programa Kultura sprememb pri SC-ju. Postavljen je v likovni učilnici znotraj kompleksa kultne dvorane MM in je rezultat uspešne delavnice »Artduino predstavlja Arduino«.

I’MM_je sestavljen iz treh platform: a) hacklab – delavnica, b) odprte delavnice ob koncu tedna z domačimi in mednarodnimi inštruktorji / hekerji / umetniki, c) medijski laboratorij (teorija in prakse kustosov, predavanja mednarodnih predavateljev na področju novih medijev)

Več na Facebook strani:
http://www.facebook.com/pages/IMM_/212853258734971?sk=info

O zgodovini Media Lab -a I’MM :
http://www.body-pixel.com/2011/10/05/hey-people-we-got-a-space/
http://www.body-pixel.com/2011/04/20/artduino-zagreb-workshop%e2%80%93an-overview/

Theremin