« Nazaj slovensko english

June 2011

Borut Savski: Prenapeta struktura III

P13-06-11_13.30Borut Savski: Prenapete strukture – ekspertni sistemi – biologika – BEAM robotika (biologija, elektronika, estetika, mehanika) – mehanska kvantna stanja. Predstavitev bo v torek, 14. junija 2011 ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva 7 v Ljubljani.

Uvod in predstavitev prototipa; možna tudi prosta debata na vse zgornje teme – s poudarkom na umestitvi/ smislu, ki ga imajo omenjeni principi v sodobni umetnosti. Lahko tudi razmislek o stičnih točkah s sodobnim kiparstvom, kar sicer ni bil nikoli osnovni namen, vendar očitno obstaja množica argumentov v to smer.

Prenapeta struktura III

S tem objektom nadaljujem razmislek o t.i. živih sistemih, oziroma tistih, ki izkazujejo lastnosti “živosti” (ne “živega”, vendar je razlika morda zgolj kozmetična). Po kibernetski teoriji mora bitje, ki izkazuje živost, biti sposobno obdelovati podatke o svoji neposredni okolici in se nanje ustrezno odzivati oziroma prilagajati. Po kibernetski teoriji 2. reda pa lahko takšno bitje z ustreznimi interpretativnimi orodji poda neko relevantno mnenje o samem sebi – torej samoidentifikacija. Objekt na poti k subjektu? Seveda se tudi tokrat ne bomo soočali z dobesednimi prevodi, ampak bomo vse skupaj jemali zelo metaforično. To pomeni, da je tip odziva stvar narave objekta samega: žalost se lahko kaže na način solz ali pa na način giba. Gib naprave je drugačen od giba človeka.

P13-06-11_13.32Značilnost novega objekta je piramidalna osnova, v katero so vpeti gibalni elementi ter odzivna logika, ki vsebuje enostavno senzorično elektroniko. Nad vrhom piramide se širijo gibljivi kraki – gibljiva struktura. Oblika torej nekoliko spominja na peščeno uro, kar je tudi konceptualno ugodno, saj je element časa tisti, v katerem se posledično razvije kakršna koli dramaturgija – ali enostavneje: obnašanje. Druga asociacija je morda drevo življenja – ali bolje: bonsai življenja – ki tudi sili v konceptualno pravilno smer.

P13-06-11_13.30

Potrebno je poudariti, da so bili principi ponovno odkriti – osnovni koncept prenapete strukture je pod nazivom “tensegrity” teoretsko popolnoma opisal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ameriški arhitekt Buckminster Fuller. Popolnoma pravilno pomeni, da je princip uvrstil med kibernetske sisteme. Dodaten hommage Fullerju pa se zdi tudi sama geometrija objekta, ki se tiče njegovega raziskovanja t.i. geodetske geometrije, kjer sta tako piramida kot heksagram osnovni obliki.

Paradoksalno ali povedno je, da sem do 100-odstotno Fullerju konformnih rešitev prišel neodvisno. Kot bi rekli modernisti: oblika je že bila vsebovana v materialu. Mi bi rekli dokaj podobno, a za kanec bolj temeljno: oblika je že bila vsebovana v principu.

Še nedokončana, vendar v rudimentarni obliki že delujoča struktura, je sredi septembra 2010 odpotovala na razstavo Device Art v Tokio/ Japonska (sodelovanje galerije Kapelica – kustosinje Sandre Sajovic in zagrebškega festivala Device Art – kustosinje Sunčice Ostojić).

Trivia Records Zapisi

  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.
  • Make a midi-sequencer arduino shield called Cirkulino. It acts as 8-step midi-sequencer (the sender of notes) and also as five potentiometer midi-controller. Some additional parametric randomizing functions take it away from simple "metronome" - into direction of "mantra machine" shruti-box. For automata usages some more steps could be useful (8, 16, 24, 32).
  • Theremidi Orchestra (glag.) so bili ustanovljeni po zaključku tridnevne delavnice izdelovanja teremin fizičnih vmesnikov na Ljudmili v maju 2011. Praktični in hrupni elektro-ansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Izbor nekaterih nastopov in vaj.
  • Trojni album Dušana Zidarja (akka Spiro Mason) je zvočna študija "vizualca", ki se loti preverjanja zvočne vsebnosti podobe (fotografije), ko je ta prevedena iz digitalne slikovne reprezentacije v zvočno.
  • Zbirka posnetkov z različnih dogodkov v sklopu dejavnosti Cirkulacije 2 v letu 2012. Osnovno gibalo je bilo gostovanje v Zagrebu v galeriji Močvara (koprodukcija: Kontejner), pred in po tem pa je bilo še nekaj enodnevnih dogodkov imenovanih Social Noise Sessions, pri katerih so sodelovali mednarodni kolegi.