« Nazaj slovensko english

September 2010

Orakelj II – avtoportet?

P13-09-10_17.34Orakelj II – avtoportet?

V okviru projekta Poetični nastavki korespondence zu Orakljem, ki ga je zasnovala Petra Kapš, se je uvrstilo tudi interaktivno delo / skulptura Orakelj II, ki ga je na osnovi pet let starega projekta na novo postavil Borut Savski. V kratkem lahko pričakujemo še posebno stran s kompletnejšim orisom “avtoportreta”.

Napisano je bilo tudi novo besedilo o za avtorja zanimivih aspektih oraklja, ki je b ilo tudi objavljeno v knjižici, ki je izšla za to priložnost. V nadaljevanju več o projektu, kot ga je napovedala snovalka.

V Likovnem salonu Celje otvoritev projekta -OR- premene umetnosti Poetični nastavki korespondence z orakljem.

razstava // performansi // predstavitve // predavanja // razgovori //  knjiga

Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 10. 9. 2010, ob 18.00 v Likovni salon Celje na otvoritev projekta -OR- premene umetnosti Poetični nastavki korespondence z orakljem katerega koncept je delo Petre Kapš. Gre za projekt v katerem sodelujejo Alenka Pirman (SI) // Katarina Zdjelar (RS/NL), Borut Savski (SI) // Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL) // Evelyn Müürsepp (EE) // Erkki Luuk (EE) // John Grzinich (US/EE) // Simon Macuh (SI) // Marko Košnik (SI) // Petra Kapš (SI). Otvoritev bo spremljal performans Simona Macuha RRR – Resnično, Resnično, zaRes – Kdaj velja tretja Resnica?.

V novembru bo del projekta, ki si ga bodo lahko obiskovalci ogledali do 17. 10. 2010, predstavljen v Odprtem ateljeju na Koroški cesti 6 v Mariboru. Vstop prost. Gre za projekt, ki ga bo spremljalo tudi pestro »obrazstavno« dogajanje. Produkcija Petra Kapš v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje – Centrom sodobnih umetnosti .

-OR- premene umetnosti z razstavo, performansi, razgovori, predavanjem in knjigo vzpostavljajo razgledne točke, razpirajo izseke panoramskega razgleda, ki bi ga lahko približali s podnaslovom Poetični nastavki korespondence z orakljem. Priklic izbranih besed v večglasno odmevanje, tudi pomenov in simbolnih prispevkov, je uglašen na črkovni sklop -OR-. Slednjega projekt zasleduje in raziskuje skoz prakse, za katere verjame, da tvorijo kontinuiteto civilizacijskega vzorčenja obnašanja, delovanja, izražanja, odločanja, mišljenja sistemov, diskurzivnega in intuitivnega vse do časov, ko se ”zahod” in ”vzhod” sporazumevata s kodno kombinatoriko: orakeljska (orakularna), oratorska, orfejska, retoriška.

-OR- premene umetnosti nastavljajo zrcala med formo, znak in pomen; prisluškujejo in odpirajo oči tistemu, kar je vmes med njihovimi premenami in izbori. Ali drugače: projekt v fleksibilnem razmerju med konstanto in spremenljivko raziskuje razmerja med znakom in pomenom, ki ju lahko označimo kot skrajni točki umetniškega dela. Projekt išče rob med sprožanjem in kreiranjem dogajanja v posamezniku in posledičnim odražanjem navzven. S poudarkom na zaznavi in izkušnji tako s stališča posameznika kot vsakokratne socialne konfiguracije.

Evelyn Müürsepp, risba, Alenka Pirman, objekt, Tao G. Vrhovec Sambolec, serija črno belih algoritmično generiranih tiskov, Borut Savski, interaktivna zvočno – vizualna instalacija, Katarina Zdjelar, video, Simon Macuh, performans RRR – Resnično, Resnično, zaRes – Kdaj velja tretja Resnica?, Erkki Luuk, performans A Wot, John Grzinich, performans, Marko Košnik, XOR, predavanje, Petra Kapš, knjiga ter skupne razprave so raznoliki formalni jeziki zavzemanja prizorišča. Lepota vstopa med umetniškim procesom in interpretacijo. Oziroma kot je zapisal Peter Sloterdijk „ … kdor se nauči poetično govoriti, od samega začetka dalje vnaša svobodo dihanja tudi v jezik, ki se ga priučimo s svojim vstopom v zgodovinski govor posredniških sil. Apriori oprostitve zato obstoji v načinu, kako izrečemo resnico, ki je izvorno povezana s pravico do zraka in širjave.“ (Prihajati k jeziku – prihajati k svetu / str. 130). -OR- premene umetnosti poglede ostrijo tam, kjer se aktivira razpirajoče.

-OR- premene umetnosti so navdihnjene s fenomenom oraklja, človekom kot medijem, interpretacijo in resnico; orakelj kot instrument, kot posrednik, kot orodje, kot pripomoček za odločanje in izbiro, kot sistem, kot emanacija …
_____________________________________________

»Obrazstavno dogajanje«

Marko Košnik, XOR, predavanje, 13. september 2010, 18:00

Simon Macuh, Alenka Pirman, Marko Košnik, Tao G. Vrhovec Sambolec, Borut Savski, Irena Čerčnik, Petra Kapš, razgovor, 13. september 2010, 19:30

Evelyn Müürsepp, John Grzinich, performans, XX oktober 2010, 19:00

Erkki Luuk, A Wot, performans, 15. oktober 2010, 19:00

Petra Kapš, predavanje, predstavitev knjige, 17. oktober 2010, 19:00

In še več …
_________________________________________________

Trivia Records Zapisi

  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.
  • Make a midi-sequencer arduino shield called Cirkulino. It acts as 8-step midi-sequencer (the sender of notes) and also as five potentiometer midi-controller. Some additional parametric randomizing functions take it away from simple "metronome" - into direction of "mantra machine" shruti-box. For automata usages some more steps could be useful (8, 16, 24, 32).
  • Theremidi Orchestra (glag.) so bili ustanovljeni po zaključku tridnevne delavnice izdelovanja teremin fizičnih vmesnikov na Ljudmili v maju 2011. Praktični in hrupni elektro-ansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Izbor nekaterih nastopov in vaj.
  • Trojni album Dušana Zidarja (akka Spiro Mason) je zvočna študija "vizualca", ki se loti preverjanja zvočne vsebnosti podobe (fotografije), ko je ta prevedena iz digitalne slikovne reprezentacije v zvočno.
  • Zbirka posnetkov z različnih dogodkov v sklopu dejavnosti Cirkulacije 2 v letu 2012. Osnovno gibalo je bilo gostovanje v Zagrebu v galeriji Močvara (koprodukcija: Kontejner), pred in po tem pa je bilo še nekaj enodnevnih dogodkov imenovanih Social Noise Sessions, pri katerih so sodelovali mednarodni kolegi.