« Nazaj slovensko english

July 2010

Bogdana Herman in Borut Savski: Novokomponirane slovenske ljudske
Vokalistka in pevka ljudskih pesmi Bogdana Herman in eksperimentalni elektronski glasbenik Borut Savski sva se v letu 2010 odločila narediti nekaj na robovih obeh glasb. Zato naslov Novokomponirane slovenske ljudske, ki se z določeno mero humorja nanaša na pojav t.i. novokomponirane, oziroma “turbo” variant v folk glasbi. Prva nastop je bil v v sredo, 28. julija 2010 na festivalu Sajeta na Sotočju pri Tolminu, naslednji v petek, 27. avgusta 2010 pri pokopališču igrišču Navje v Ljubljani v okviru dogodka Vseenje (vse je eno) Zvonke Simčič. Tretji bo 4. septembra 2010 na Zbilju pri Medvodah.

Nastop Novokomponiranih slovenskih ljudskih tudi v okviru projekta  skupine Uzvočevalcev

vseenje_clip_image002vseenje_clip_image004

tokrat jih zastopajo:

Zvonka T Simčič // idejna zasnova, vizualni prispevek (video), vokal,  Borut Savski //  interaktivna vizualna in zvočna podobaMiha Tomšič //  interaktivna vizualna in zvočna podoba
Bogdana Herman //  vodilni vokal
Matej Ocepek //  ambientalni zvok z različnimi glasbili
Franc Cegnar //  sosnovatelj ideje

Z vokalom sodelujejo še: Lidija Sušnik, Katarina Živec Kovač, Maruša Jenič, Brigita Marko in Petra Guček Tomšič.

Produkcija KUD Zbilje. Koprodukcija Zavod CCC in Kud Trivia.

Koncept: VSEENJE // Uzvočevanje II Vse se med seboj prepleta in povezuje.

Izhodišče performansa so narava, obiskovalci in izvajalci. Je površina jezera, ki pogled očesa vodi po prosojni gladini iz smeri, od koder priteče Sava, pa vse tja do elektrarne, kjer se jezero skozi brzice ponovno spremeni v reko. V tem zadnjem predelu jezera se zgodi nekaj zelo pomembnega. Srečata se dve energiji. Umetna zajezitev jezera, ter zmajeva črta, ki pride iz smeri Ljubljana. Še dobro, da je tako. Človek si je preoblikoval prostor narave, ga prikorojil sebi v prid. Tudi narava dela tako. Poskuša ustvarjati, skupaj z človekom.

Vse to je izhodišče našega performansa.

Vseenje je preplet prostorov, preplet časa, preplet moškega in ženskega orkestra, narave in človeka, slike in zvoka.

Slika in zvok sta ustvarjena  na različnih nivojih, iz strani umetnikov, obiskovalcev ali narave. Lahko sta povzročena z dotikom, vokalom, instrumenti, gibom ali elektronskimi vmesniki. Orkester so ne le ustvarjalci, temveč tudi sam prostor kot tak in obiskovalci. Ravno to pa je tisti moment, ki nas nagovarja k raziskovanju, kako zasnovati, vzdrževati ter graditi tak prostor? Cilj je potovanje samo, je ustvarjanje prepleta.Kako lahko obiskovalčevo BITJE postane orodje ustvarjanja? Le ta ni več pasivnež, ki sprejema, temveč je tisti, ki sokreira, pomaga stvari med seboj pretakati. Izkušnja sokreacije pa mu da globje občutenje pretočnega – umetniškega prostora.

Poseben element skupne kompozicije je tudi v sami fizični postavitvi, ko se obiskovalec svobodno lahklo sprehaja po prostoru, lahko sedi, stoji in ima tudi možnosti izbire ležanja. V enakih položajih so tudi prvotni ustvarjalci, ki se v končni obliki prelijejo med vsemi in niso več ločena celota.

Odvijal se bo v časovnem razponu večera in noči. Predvidoma od 20 do 22 ure.

Trivia Records Zapisi

  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.
  • Make a midi-sequencer arduino shield called Cirkulino. It acts as 8-step midi-sequencer (the sender of notes) and also as five potentiometer midi-controller. Some additional parametric randomizing functions take it away from simple "metronome" - into direction of "mantra machine" shruti-box. For automata usages some more steps could be useful (8, 16, 24, 32).
  • Theremidi Orchestra (glag.) so bili ustanovljeni po zaključku tridnevne delavnice izdelovanja teremin fizičnih vmesnikov na Ljudmili v maju 2011. Praktični in hrupni elektro-ansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Izbor nekaterih nastopov in vaj.
  • Trojni album Dušana Zidarja (akka Spiro Mason) je zvočna študija "vizualca", ki se loti preverjanja zvočne vsebnosti podobe (fotografije), ko je ta prevedena iz digitalne slikovne reprezentacije v zvočno.
  • Zbirka posnetkov z različnih dogodkov v sklopu dejavnosti Cirkulacije 2 v letu 2012. Osnovno gibalo je bilo gostovanje v Zagrebu v galeriji Močvara (koprodukcija: Kontejner), pred in po tem pa je bilo še nekaj enodnevnih dogodkov imenovanih Social Noise Sessions, pri katerih so sodelovali mednarodni kolegi.