« Back slovensko english

April, 2024

DESET LET NOVIČNIKA ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI

V letu 2024 praznuje Novičnik za samozaposlene v kulturi 10 let delovanja!

Kot datum rojstnega dne upoštevamo 26. april 2014, ko je e-publikacijo Novičnik za samozaposlene v kulturi KUD Trivia prvič poslala naročnikom.

Na podporno področje smo vstopili na novo, vendar ne brez izkušenj. Vodja in urednica Novičnika mag. Marija Mojca Pungerčar je imela leta 2014 za sabo že vrsto let urednikovanja Artservisa in zavzemanja za boljše pogoje samozaposlenih v kulturi. Po ukinitvi Artservisa leta 2013 smo pri KUD Trivia prepoznali potrebo po fokusiranem informiranju in svetovanju samozaposlenih ustvarjalcev, ki so se spopadali z naraščajočimi birokratskimi obremenitvami. Z Novičnikom smo zapolnili vrzel v njihovem informiranju in naleteli na dobrodošlico.

Od tedaj naročnike neprekinjeno mesečno obveščamo o sistemskih novostih in spremembah, o njihovih obveznostih in pravicah na področju statusa, davkov, prispevkov in socialnih pravic, jih informiramo o razpisnih priložnostih ter jim svetujemo v njihovih življenjskih situacijah. Na tematskih delavnicah, ki jih izvajamo od leta 2016, smo nudili izobraževanja več kot 330 samozaposlenim v kulturi.

Edina finančna podpora prvih pet let delovanja Novičnika za samozaposlene v kulturi so bile naročnine in kotizacije. V letih 2019–2023 ga je programsko sofinanciral Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana, v drugo desetletje delovanja pa vstopa s finančno podporo Ministrstva za kulturo.

NOVO: Prvi pravni posveti in svetovanje

V okviru dvoletnega projekta Krepitev kompetenc samozaposlenih v kulturi, sofinanciranega na razpisu JPR-KPOK-24-25, samozaposlenim ustvarjalcem še naprej stojimo ob strani z mesečnimi novicami ter osebnim svetovanjem, ki ga izvajamo v sodelovanju z računovodjo Barbaro Čuk Krevh. Na novo pa nudimo prve posvete na področju avtorskih pravic in intelektualne lastnine v sodelovanju z odvetnico Uršo Chitrakar ter nasvete na področju socialnih, delavskih in drugih pravic v sodelovanju z odvetnico Sandro Cico.

Izobraževanja tudi v vzhodni Sloveniji

Po dveh delavnicah, ki smo jih letos že izvedli v sodelovanju s Kinom Šiška, bomo izobraževalne aktivnosti nadaljevali z delavnicama v Mariboru, v sodelovanju z Zasukom, sindikatom za ustvarjalnost in kulturo – regijskim odborom Podravje, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom in Vetrinjcem – BarCodo (KUD Codo).

Naročniki so hvaležni za dragoceno podporo

Ponosni smo na priznanje Ivane Kobilca, ki ga je Marija Mojca Pungerčar prejela leta 2022 »za vodenje in urednikovanje Novičnika za samozaposlene v kulturi, ki pod okriljem KUD Trivia izhaja na mesečni ravni od leta 2014 dalje in predstavlja neprecenljivo podporo samozaposlenim v kulturi«, kot so zapisali v obrazložitvi pri Društvu likovnih umetnikov Ljubljana.

Enako dragocene so pohvale in zahvale naših naročnikov in udeležencev delavnic, ki pričajo, da naše delo potrebujejo in ga cenijo.

Bodite na tekočem – naročite se na Novičnik

Kot naročniki boste po emailu mesečno prejemali e-publikacijo Novičnik za samozaposlene v kulturi, upravičeni pa boste tudi do brezplačnih osebnih nasvetov. Letna naročnina znaša 25 EUR.

Več informacij o ponudbi in podrobnosti o naročanju

Kontakt:
kud.trivia@gmail.com
041 882 593 (Marija Mojca Pungerčar)

Foto: Nada Žgank

———————————————————————-
E-publikacija in osebno svetovanje sta del projekta Krepitev kompetenc samozaposlenih v kulturi, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo v okviru razpisa JPR-KPOK-24-25.

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...