« Back slovensko english

August, 2020

ČAS BREZ DOTIKA

Vabljeni na enodnevno razstavo in dogodek »Čas brez dotika«, ki bo v sredo, 19. 8. 2020 v Cirkulaciji 2, v Podhodu Ajdovščina v Ljubljani.

Dogodek bo trajal od 14.00 – 20.00 ure. Vstop je prost.

Avtorice:  MAJA BERGANT, MAJA BUTOLEN ZORKO, DEVINA ELENA FLORES, VANJA GERŠAK, VANJA MIHELIČ, JOŽICA PINTAR, KRISTINA PRAH, BERNARDA ŠTEFANEC

Mentorica in mentorja: mag. Marija Mojca Pungerčar, Borut Savski, Marjan Kokot

VRSTNI RED DOGODKOV NA DAN 19. 8. 2020:

14.00-20.00: razstava odprta za javnost. Obiskovalce vseh starosti vabimo k ustvarjanju s kamni pri projektu Bernarde Štefanec »S kamni povežimo naše poti«.

19.00: večerni program:
– Marija Mojca Pungerčar: pozdravni nagovor;
– Maja Bergant: »Šepet«, performans z žongliranjem, sodeluje Jakob Bergant;
– Vanja Geršak: »Pod skupnim nebom«, videoprojekcija, 6,30 min.;
– Kristina Prah: »Dimensio Contagii«, zvočno-poetični performans;
– Devina Elena Flores, »Poetika organskega«, videoprojekcija, 7,33 min.

O PROJEKTU:

Na dogodku se predstavljajo ustvarjalke različnih področij, generacij in usmeritev, ki so sodelovale v projektu uposabljanja za delo v kulturi KUD-a Trivia. Za skupno izhodišče so si izbrale aktualno korona stvarnost, ki je prinesla obvezno socialno distanco. Temo prepovedanega dotika avtorice razširjajo in osvetljujejo iz različnih zornih kotov ter z različnimi pristopi, ki vključujejo večmedijsko inštalacijo, umetniški video, performans z žongliranjem, zvočno-poetičen performans, participativno likovno inštalacijo in serijo unikatnih majic.

KUD Trivia že četrto leto pripravlja projekte usposabljanja za delo v kulturi. Pod mentorskim vodstvom ustvarjajo udeleženci svoja avtorska dela ter pridobivajo veščine, znanja in izkušnje za delovanje v kulturi. Dela, nastala med letošnjim projektom usposabljanja, tudi letos predstavljamo na skupnem javnem dogodku.

DELA IN ZAPISI AVTORIC:

Maja Bergant: ŠEPET, likovna inštalacija in performans z žongliranjem, 2020. V sodelovanju z Jakobom Bergantom.
»Svoje delo razvijam ob navdihu narave. Raziskovala sem, kako lahko občutek doživljanja dotika narave prenesem v umetniško delo. Ta dotik zaznavam kot drugačnega od konvencionalnega, kot nežnega in komaj opaznega. Spoznavala sem, kako lahko naravne elemente uporabim v likovni inštalaciji in performansu, vizualno na platnu, v gibanju v 3D prostoru ter zvočno. Iskala sem različne načine odtisov različnih naravnih elementov na platno. Platno je ponovno uporabljeno, s čimer želim vzpodbujati manjšo potrošnjo. Dotik materialne civilizacije doživljam kot invazivnega in grobega, dotik narave pa kot nežnega. Svet se nas lahko dotakne tudi »brez dotika«. Na ta način se želim dotakniti opazovalca s svojim doživljanjem narave in ga povabiti v nežen svet čuječnosti, k opazovanju dogajanja v naravi in k temu, da prisluhne sporočilu narave. Delci narave so pustili vtise na platnu in bodo zaplesali v performansu ob šepetu. Delo šepeta globlje sporočilo narave.«

Maja Butolen Zorko: ONEIROI, večmedijska inštalacija, 2020
Sodeluje Sašo Fekonja (saksofon).
»V odmiku od budnosti se dotaknem uganke sna. Skozi vizualne in zvočne podobe rekonstruiram svoje sanje. Gibljivi akvareli se v prepletu svetlobe in senc zlivajo v nepričakovane spoje podob, ki lahkotno vznikajo v jasnino in tonejo v skritost neujemljive gmote. Čez spleteno tančico prodira glas sanj, izražen z nenavadnimi zvoki, glasbo in z razgibanimi nizi besed.«

Devina Elena Flores: POETIKA ORGANSKEGA, videofilm, 7,33 min., 2020
Sodelujoči: Taj S. Belčevski, Peter Blatnik, Uroš Colja, Kim Germ, Maša Knez , Staša Kobal, Matija Krivec, Ivan Orlandič, Doroteja Pukšič, Andrej Račič, Jan Supovec, Leon Šinigoj – Lalit, Ivan Tomanovič, Jaka Žilavec.
»V svojem kratkem umetniškem filmu se dotikam časa brez dotika, reflektiram, na kakšen način se zmoremo dotakniti eden drugega brez fizičnega dotika. Moje delo zaznamuje doživljanje, čutenje, hrepenenje, želja po Drugem, Nedosegljivo, Inspiracija (Muza), tudi Bolečina, Kontakt brez Kontakta, pristnost, organskost in naravnost.«

Vanja Geršak, POD SKUPNIM NEBOM, videofilm, 6,30 min., 2020
»Z video filmom želim prikazati svoj pogled na današnjo družbo skozi serijo posnetkov, ki so pridobljeni iz različnih virov novic. Rada bi tudi spodbudila gledalce k razmisleku o tem, kaj lahko kot posamezniki storimo za družbo, prijazno do vseh ljudi

Vanja Mihelič in Jožica Pintar: UMETNOST DOTIKA, serija unikatnih majic, 2020
Vanja Mihelič: »Razmišljanje o najinem projektu se je začelo v času, ko smo bili zaradi virusa Covid-19 v popolni izolaciji. Soočali smo se z restrikcijo druženja in posledično dotika, nekateri med nami so bili v samoizolaciji. Poročali so o tesnobi, povezani s samoizolacijo, o tesnobi ob odsotnosti kakršnega koli dotika. Na nek način pa je bilo obdobje, ki smo ga preživeli v izolaciji, čas, ko smo si lahko zase vzeli ves čas dneva. Imeli smo neomejeno časa za branje, poslušanje glasbe, na internetnih straneh smo lahko zastonj pogledali filme, tudi marsikateri muzeji so odprli svoja virtualna vrata. Tako je bila umetnost tista, ki se nas je dotaknila v polnem obsegu, če smo ji le dovolili. In umetnost dela čudeže, njen dotik te osvobodi.
Jožica Pintar: »Čas korone je zaznamoval vsa naša življenja. Občutki in vtisi tega obdobja so botrovali idejam za najin skupni projekt. Ne(po)znano in nevidno nam je pretilo in nas v skrbi in strahu po sili osamilo. Odvzelo nam je bližino, dotik, pogled, nasmeh, objem, tudi pozdrav. V osami lastnega doma človek tako kot sam fizični dotik potrebuje tudi dotik lepega. Za tolažbo, spodbudo ali navdih. Dotik je umetnost in umetnost dotika nas ohranja žive.«

Kristina Prah: DIMENSIO CONTAGII, zvočno-poetični performans, 2020
»V svojem zvočno-poetičnem performansu zavestno opazujem raznolike dotike kot osnovne gradnike povezanosti z lastnim telesom, odnosom do svojega bistva in vezi z vsem življenjem. Preko lastne poezije, glasov narave, svojega glasu in zvokov inštrumentov raziskujem pripetost zemlji in razpetost nebu, igro zavedne odgovornosti in ega, poljub dajanja in sprejemanja. Moj namen je preiti čim več dimenzij dotika, tako fizičnega kot čustvenega in kontemplativnega, pogledati, ali se da iti onkraj njega in kaj pomeni biti dotik sam.«

Bernarda Štefanec: S KAMNI POVEŽIMO NAŠE POTI,  participativna likovna inštalacija, 2020
»Rada imam kamne. Občudujem njihovo obliko, večnost in zgodbe, ki mi jih govorijo. Pomenijo mi stik z naravo, pa tudi s sabo. Dvojnost (dualizem) izražena v univerzumu, svetu in v nas samih, je oder, kjer igramo svoje življenjske predstave. Dvojnost nam predstavlja ovire, pa tudi izzive, da se uravnovesimo v težnji k enosti. Moje delo ponazarja dvojnost, dva nasprotna si pola, ki se v bistvu dopolnjujeta. Tako, kot je pomembno vsako mnenje, vsak človek, vsako še najmanjše dejanje, je pomemben tudi vsak kamen, pa naj bo še tako majhen in kakršnekoli oblike. Takrat, ko presežemo predsodke v nas in okoli nas, lahko pričnemo ustvarjati enost, ki si jo želim ustvarjati s pomočjo obiskovalcev na našem zaključnem dogodku.«

Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri projektih!

Foto: arhivi avtoric.

Avtorica plakata: Vanja Mihelič

_______________________

Dela so nastala v okviru projekta »Moj zasuk v smer kulture«. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov in Republika Slovenija.

INFORMACIJE:
041 882 593 (Marija Mojca Pungerčar)
mojca.pungercar(at)guest.arnes.si
www.3via.org
_______________________

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...