« Nazaj slovensko english

August 2015

ZVONČICA SVETE MARJETE

mojca-pungercarZvončica svete Marjete (znanstveno ime Campanula margarita) je slovenska endemična rastlina, ki raste le na hribu Sv. Marjeta pri Medvodah.

Spada med mlajše endemite. Cvetovi te rastline se močno ločijo od drugih predstavnic iz rodu Campanula, saj na njenem steblu hkrati poganjata dve različni vrsti cvetov: nekateri so zvonaste oblike, drugi pa podobni marjeticam.

Rastlina je dobila ime po svetnici Marjeti, ki ji je posvečena cerkvica na hribu in umetnici Zvonki, ki se je v bližini rodila, tam živi in ustvarja. Rastline se je prijelo ljudsko ime Marješka zvončica.

Besedilo in risba:
Marija Mojca Pungerčar

O DELU:
Naslov: Zvončica svete Marjete
Avtorica: Marija Mojca Pungerčar
Žanr: Umetniško delo v obliki invencije novega botaničnega primerka.
Leto nastanka: 2015
Delo sestavljajo risba, besedilo in ročna štampiljka.

Producent umetniškega dela je KUD Trivia.
Hvala Zvonki T. Simčič za pomoč pri oblikovanju štampiljke.

2015 © Marija Mojca Pungerčar

—————

ZVONČICA SVETE MARJETE V HIŠI NA HRIBU

Z delom Zvončica svete Marjete sodelujem na skupinski razstavi Hiša na hribu. Delo je dobilo ime po cvetlici, ki sem jo posebej za to priložnost odkrila, jo narisala, popisala ter odtisnila na štampiljko.

Ljubitelji narave in umetnosti, vljudno vabljeni na razstavo! Ne pozabite svojih planinskih knjižic, ki jih boste lahko žigosali s podobo te lokalne botanične znamenitosti!

Razstava Hiša na hribu bo na ogled med 19. in 30. 8. 2015 v bivši mežnariji ob cerkvi na Marjeti v vasi Žlebe. Otvoritev razstave bo v sredo, 19. 8. 2015 ob 20.00 uri.

Sodelujoči umetniki: Franc Cegnar, Irena Pivka in Brane Zorman. Kata Mijatović, Marian Molnar, Silvana Paletti, Zoran Pavelić, Marija Mojca Pungerčar, Zvonka T Simčič, Alenka Spacal, Vlatko Vincek, Valerija Wolf Gang in Iztok Zupan.

Kustosinja Hiše na hribu je Petja Grafenauer.
Producent je Zavod CCC.
Med koproducenti projekta je tudi KUD Trivia.

Več o Hiši na hribu:
http://www.zavod-ccc.org/

Lep pozdrav!
Marija Mojca Pungerčar

—————

www.mojca.info
www.socialdress.net

Trivia Records Zapisi

  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...
  • Vrhunec performativnega segmenta Klima Dekadenca, v katerem so sodelujoči poprimjeli za instrumente in odigrali pravi koncert! Predvideni naslovi: Nedekadentni koncert, Trije teddybearji in miss Biggy, Trije dandybearji in kraljica Avi. Koncert je potekal pod taktirko Mikea Hentza, že drugič gostujočega v projektih Cirkulacije 2.
  • Some files for simplistic arduino versions with atmega 8, 88, 168, 328 - commonly known as Poorduino. There are some boards for flashing bootloaders with standard arduino board. Etc.
  • Make a midi-sequencer arduino shield called Cirkulino. It acts as 8-step midi-sequencer (the sender of notes) and also as five potentiometer midi-controller. Some additional parametric randomizing functions take it away from simple "metronome" - into direction of "mantra machine" shruti-box. For automata usages some more steps could be useful (8, 16, 24, 32).
  • Theremidi Orchestra (glag.) so bili ustanovljeni po zaključku tridnevne delavnice izdelovanja teremin fizičnih vmesnikov na Ljudmili v maju 2011. Praktični in hrupni elektro-ansambel obstaja v večnem sedanjiku, čeprav se tudi naslanja na zgodovino elektronske godbe, medtem ko število članov niha med osem in deset, včasih tudi dvanajst. Izbor nekaterih nastopov in vaj.
  • Trojni album Dušana Zidarja (akka Spiro Mason) je zvočna študija "vizualca", ki se loti preverjanja zvočne vsebnosti podobe (fotografije), ko je ta prevedena iz digitalne slikovne reprezentacije v zvočno.
  • Zbirka posnetkov z različnih dogodkov v sklopu dejavnosti Cirkulacije 2 v letu 2012. Osnovno gibalo je bilo gostovanje v Zagrebu v galeriji Močvara (koprodukcija: Kontejner), pred in po tem pa je bilo še nekaj enodnevnih dogodkov imenovanih Social Noise Sessions, pri katerih so sodelovali mednarodni kolegi.