« Nazaj slovensko english

February 2012

Marija Mojca Pungerčar na razstavi Textil{e}tronics

socialdressTextil{e}tronics – Od tekstilne do elektronske niti, od materije do modnega objekta
Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica, Hrvaška
2. 3.-1. 4. 2012

Marija Mojca Pungerčar sodeluje na razstavi Textil{e}tronics v galeriji Galženica na Hrvaškem. Predstavila se bo s projektom Socialdress.

Kustosinja Deborah Hustić je k sodelovanju povabila štiri umetnice: Ando Klančič in Marijo Mojco Pungerčar iz Slovenije ter Josipo Štefanec in Patrizio Dona iz Hrvaške. Z izborom umetnic in umetniških del predstavlja najnovejše dosežke na področju oblačilne tehnologije in elektronsko oblikovanih skulptur.

Razstava tematizira skulpturalno tekstilno nit (J. Štefanec), elektronsko nit (A. Klančič), dizajnirano materijo in nov pomen objekta (P. Dona) ter socialno angažirano tekstilno umetnost (M. M. Pungerčar). Slednjo zastopa izbor del iz projekta Sociadress: umetniška modna tkanina Socialdress, modeli oblek, sesitih iz tega blaga ter dokumentarni video.

Razstavo bodo spremljale gverilske pletilne akcije in bombardiranje s prejo (yarn bombing) na javnih prostorih Velike Gorice.

Več o razstavi:
http://www.galerijagalzenica.info/content/textiletronics

O projektu Socialdress:
Projekt Socialdress, ki ga Marija Mojca Pungerčar razvija od leta 2006, krepi zavedanje o posledicah globalizacije za domačo tekstilno industrijo ter vrača v obtok izginulo rokodelsko znanje in spretnosti. Delavnice Socialdress širijo znanje o izdelovanju oblek ter vzpodbujajo izmenjavo zgodb in izkušenj.

Več o projektu Socialdress:
http://www.socialdress.net

O avtorici:
Marija Mojca Pungerčar je leta 1989 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. Med njenimi nagradami in priznanji so štipendija Avstrijske akademske izmenjave, štipendija ArtsLink in Fulbrightova štipendija. Deluje na področju sodobne vizualne umetnosti (instalacija, video, performans), ukvarja se tudi z gledališko kostumografijo.

Več o avtorici
www.mojca.info

============================

Projekt Socialdress od leta 2006 deluje pod okriljem KUD Trivia. Projekt v letu 2012 sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in sport.

Informacije:
T: 041 882 593
E: mojca.pungerca(at)guest.arnes.si