« Nazaj slovensko english

September 2013

Kiparstvo danes: Prenapete strukture v Celju

TensedStructuresTrioCeljeV četrtek, 26. septembra ob 19. uri bo v Galeriji sodobne umetnosti Celje otvoritev 4. dela razstave Kiparstvo danes: Performativna telesa in okolja. Na razstavi s tremi dinamičnimi skulpturami iz serije Prenapete strukture sodeluje tudi Borut Savski.

Center sodobnih umetnosti Celje, Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon, 26.9. – 24.11.2013

Prenapete strukture http://www.3via.org/prenapete_strukture/

Trije kosi Prenapetih struktur so: Drevo življenja, Rože zla in Bitje (dve lončnici in ena ovijalka…)

TensedStructuresFlowerCelje TensedStructuresTreeCelje

TensedStructuresBeingCelje2 TensedStructuresBeingCelje TensedStructuresFlowersCelj

 

Vabimo na otvoritev razstave v četrtek, 26. septembra ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti Celje in na performans THEREMIDI ORCHESTRA ob 20. uri.

19.00: Otvoritev razstave

20.00: Theremidi Orchestra, koncert
Theremidi Orchestra se pusti očarati nepredvidljivim eksperimentalnim zvokom iz različnih doma narejenih inštrumentov. Na srečanjih v Ljubljanskem digitalnem medijskem laboratoriju (Ljudmila) in delavnicah izdelujejo naprave ter raziskujejo atonalne zvoke s pomočjo naredi-sam pripomočkov, anten, prevodnega črnila, dežnikov, žičnatih račk, zračnih cevi ali starega železa. Nastopili bodo: Simon Bergoč, Tina Dolinšek, Ida Hiršenfelder, Luka Frelih, Saša Spačal, Robertina Šebjanič.

Kustosi razstave: Tomaž Brejc, Irena Čerčnik, Jiri Kočica, Polona Tratnik

Vsi sodelujoči: Martin Bricelj Baraga, Vadim Fiškin, Tomaž Furlan, Maša Jazbec, Andrej Kamnik, Theremidi Orchestra, Luiza Margan in Miha Presker, Primož Pugelj, Tobias Putrih, Tao G. Vrhovec Sambolec, Borut Savski, Saša Spačal, Tanja Vujinović.

O razstavi:

Z letošnjo razstavo in publikacijo, s katerima smo se usmerili zlasti v razsežnosti performativnega v polju kiparstva, zaključujemo večletni projekt Kiparstvo danes, študijo kiparske dejavnosti v prostoru Slovenije. Začela se je leta 2010, ko smo predstavili sodobno kiparstvo kot razširjeno polje, ki presega medijsko določenost in stopa v polje družbenega, znanstvenega, tehnološkega in interdisciplinarnega, se nadaljevala v letu 2011 z osredotočenjem na vprašanja figuralike in razmerja med kiparskim telesom in telesom gledalca ter v letu 2012 na prepletanje umetnosti z znanostjo. Četrta, letošnja izdaja Kiparstva danes, ki nosi naslov Performativna telesa in okolja, združuje dela, ki vsebujejo gibanje, živost, spremenljivost. Z elementi dinamičnega, nepričakovanega, interaktivnega in performativnega, s prehajanjem gledalčeve vloge od performerja v interaktivnih instalacijah k opazovalcu performativnih objektov in skulptur smo z glavnino del želeli obiskovalcu ponuditi izkušnjo kiparskih postavitev kot prostorov uprizarjanja, ki so zmožni v njem pustiti sled dogodka.

Sodelujoči:

Na razstavi sodeluje 14 umetnikov, med njimi sta nova projekta, pripravljena posebej za to priložnost, prispevala Martin Bricelj Baraga in Tao G. Vrhovec Sambolec, Maša Jazbec je pripravila tretjo postavitev svojega interaktivnega projekta Aparat Monolit, v katerem je Monolit, postavljen v Galeriji sodobne umetnosti Celje preko bitnih polj povezala z Monolitom v cerkvi Sv. Nikolaja v Trbovljah. Za čas trajanja razstave je vzpostavila spletni portal Aparat Monolit. V Bricljevi instalaciji 99, s katero se avtor nanaša na napeta in konfliktna politična stanja, performativni objekti nenadoma povečajo svoje telo in ustvarijo vzdušje prezence živega in ogrožujočega. V Sambolčevi instalaciji Untitled Time je gledalec performer in sprožitelj dogodka, ki se bo odvil v nedoločeni prihodnosti. Performativno vlogo ima v delu Koncert Theremidi Orchestra, ko lahko postane uporabnik naredi-sam instrumentov in ustvarjalec zvokov, ali v seriji Wear Tomaža Furlana, če tvega, da uporabi njegove naprave in »nevarne protetike« (Brejc).

Performativne skulpture so poleg Bricljevih Fiškinovi baloni, ki v instalaciji tour en l’air plešejo na valćek Petra Iljiča Čajkovskega, takšne so dinamične in gibljive skulpture Boruta Savskega, ki delujejo kot »živi« organizmi, avtor jih imenuje Bitje, Drevo življenja ali Rože zla. Kolonija mravelj, ki sta jo Luiza Margan in Miha Presker naselila v instalacijo Formication, nenehno ustvarja spremenljive forme na projicirani podobi gradbišča. Živost, gibanje in spremenljivost so prisotni v odzivni instalaciji 7K: Nova oblika življenja Saše Spačal, tehnološki biosferi, naseljeni z rastlinjem, mikroskopskimi organizmi in skonstruiranimi nano-bitji, ali v odzivnih instalacijah Tanje Vujinović (Oskop) in Andreja Kamnika (Wind Code Image). V Oskopu je gibanje prisotno v spremenljivi zvočno-vizualni kompoziciji, v Wind Code Image, kjer avtor raziskuje možnosti interaktivnih fasad, pa v spremembah na objektu in digitalni podobi. Vse tri instalacije reagirajo na prisotnost gledalca, ki s premiki sproži v delih dinamiko.

V večini del ima tako gledalec osrednjo pozicijo in vlogo, realizirajo se šele z njegovo prisotnostjo. Reakcije del so včasih bolj in drugič manj očitne, zgodijo se tudi povsem nepričakovano, kot denimo v interaktivnem delu Apparatus Monolit umetnice Maše Jazbec, ki raziskuje razmerje med realno in virtualno identiteto. Dinamika in gibanje sta prisotna tudi v skulpturah Tobiasa Putriha in Primoža Puglja. Putrihove monumentalne Macule, domišljen preplet sodelovanja skupine ljudi in tehnologije, so rezultat nalaganja napak sodelujočih, ki so z risbo na papir poskušali slediti avtorjevi prvotni popolni geometrični obliki. Pugljeva težka, a na videz lahkotna skulptura (maska) Razdeljena, se z izmenjavanjem snovnega in praznega skupaj s premikanjem gledalca izgrajuje v optično spremenljivo površino.

S štiriletnim projektom Kiparstvo danes smo želeli izpostaviti nekatere vidike in premike v polju kiparstva v sodobnosti, poudariti njegovo kompleksnost, širino in nezamejenost, še zlasti v smislu prepletenosti in nadgrajenosti z drugimi mediji. Čeprav smo s projektom skušali zaobjeti čim več umetnikov, katerih dela lahko uvrstimo v polje sodobnega kiparstva, njegov značaj ni pregleden, marsikateri umetnik je iz tega ali drugega razloga v tem projektu umanjkal, še zlasti, ker smo imeli na razpolago le štiri edicije in omejen prostor.

Razstavo spremlja katalog, ki ga je ob tej priložnosti izdal Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti.

CELEIA – CENTER SODOBNIH UMETNOSTI
Galerija sodobne umetnosti, Trg celjskih knezov 8, 3000 CELJE
Tel.: 03 / 42 65 156
Odprto: tor – pet 11.00 – 18.00, sob 10.00 – 12.00, ned 14.00 – 18.00, ponedeljek zaprto
http://www.celeia.info/center_sodobnih_umetnosti