ENGLISH

Borut Savski - Konkretizacije / Concretizations (ogledov: 25384)

 Vključi kodo na svojo stran Close
prosto pretočno
trda kopija: 10.00
 Vprašanja in odgovori Close
 
Vprašaj prodajalca

 Copy this code to the field on the left
naslov: Konkretizacije
avtor: Borut Savski

pri skladbi Violina je z glasom sodeloval Marko Košnik

produkcija 1995, stari studio Radia Študent

Borut Savski - Tape (12:14) Pretoči
Borut Savski - Screws (01:52) Pretoči
Borut Savski - Violin (04:48) Pretoči
Borut Savski - Guitar (05:20) Pretoči
Borut Savski - Chairs (07:35) Pretoči
Borut Savski - Chromonia (11:25) Pretoči
Borut Savski - SwingingMics (10:00) Pretoči

Shrani naslednje grafične datoteke

pdf Konkretizacije


Povezane stvari
Konkretizacije so rezultati nekega daljnega poskusa vpeljati eksperimentalno zvočno produkcijo v prostore Radia Študent. Iniciirala sva ga Borut Savski in Marko Košnik. Ex-studio je bil zgolj uvod v kar nekaj dejavnosti, ki so sledile. Naj omenimo le Ministrstvo za eksperiment, katerega arhivi so dostopni na teh straneh.
Pri vseh teh radijskih - ali širše: medijskih - projektih smo skušali ponovno domisliti smisel radijskega (in pozneje tudi: internetnega) medija. To seveda ni potekalo le pri nas, ampak je bilo slovensko obdobje tranzicije tudi internacionalno obdobje živega zanimanja za prakse v drugih državah, ki jih je še nekaj let prej razdvajal berlinski zid. Ta živi interes za drugega je trajal tja do leta 1998 ali 1999 - potem je usahnil.

Na albumu Konkretizacije je nekaj poskusov razmeroma temeljnih/ konceptualnih/ grobih zvočnih eksperimentov, nekateri pa so že cele skladbe. Naslov seveda izhaja iz konkretne glasbe (Musique concrete), saj so bili večinoma uporabljeni materiali, od preostalega pa instrumenti - tudi uporabljeni kot material.

Produkcija je potekala v poznih večernih in nočnih urah v starem studiu Radia Študent. Tedaj seveda še ni bilo veliko digitalne opreme, tako sem pri snemanju uporabil bogastvo kvalitetnih magnetofonov in mikrofonov.

Precej nazaj - okoli leta 1979-80 - so v taistem studiu snemali tudi eksperimentatorji elektroakustične glasbe Bor Turel, Boštjan Perovšek in Slobodan Valentinčič. Njihovi posnetki, ki so se ohranili v arhivu Radia Študent, so me odločilno vzpodbudili k izdatnem pospeševanju glasbene in zvočne produkcije na Radiu Študent