« Nazaj slovensko english

May 2020

Okrogla miza POMEN NAGRAD ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI na Slovenskih dnevih knjige

KUD Trivia je v okviru Novičnika za samozaposlene v kulturi v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pripravilo okroglo mizo Pomen nagrad za samozaposlene v kulturi. Dogodek je bil del festivala Slovenski dnevi knjige.

Okrogla miza je potekala V TOREK, 26. MAJA 2020 OB 18. URI.

Sodelujoči: NINA DRAGIČEVIĆ, TOMAŽ KRIŠTOF,  KATERINA MIROVIĆ, TANJA PETRIČ, BORUT SAVSKI in MOJCA ZLOKARNIK. Voditeljica: MARIJA MOJCA PUNGERČAR.

Pogovor je bil izčrpen in zelo zanimiv. Odprl je številne, v javnosti običajno prezrte teme glede smisla, pomena in učinkov nagrad za samozaposlene v kulturi.

ZVOČNI POSNETEK OKROGLE MIZE (mp3)







O OKROGLI MIZI:

Nagrade so za ustvarjalce kot češnja na torti. Okroglo mizo o nagradah smo začeli pripravljati že pred korona krizo. Kako pa naj o nagradah razmišljamo v času, ko kultura nima za torte? Nagrade so samozaposlenim ustvarjalcem vedno predstavljale tudi socialni korektiv. Zato je aktualno, da o njih razmišljamo tudi po uradnem koncu epidemije, ki za kulturnike zagotovo ne prinaša oddiha.

Kritiške refleksije o pomenu nagrad v kulturi so redke. Okrogla miza je skušala osvetliti, kaj nagrade pomenijo za samozaposlene v kulturi in kako so sistemsko urejene po različnih področjih. Sodelujoči so izpostavili  probleme, ki jih imajo na tem področju samozaposleni ustvarjalci in ugotavljali, ali so pri nagradah zapostavljeni. Izkušnje in mnenja so podani iz prve roke, saj so vsi sodelujoči samozaposleni in tudi nagrajeni avtorji.

O SODELUJOČIH:

Nina Dragičević je književnica, skladateljica, urednica ter članica in sodelavka Društva slovenskih pisateljev. Je nagrajena pesnica, avtorica štirih knjig ter več elektroakustičnih kompozicij in zvočnih instalacij.

Tomaž Krištof je predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, arhitekt, arhitekturni kritik, ustanovitelj in vodja arhitekturnega biroja Studio Krištof d.o.o.. Je prejemnik arhitekturnih nagrad in nominacij.

Katerina Mirovič je kustosinja, producentka in urednica, nagrajena za podporno delovanje. Je vodja kolektiva Strip core, soustanoviteljica in programska selektorica festivala Svetlobna gverila ter soustanoviteljica in članica uredništva revije Stripburger.

Tanja Petrič je literarna kritičarka, prevajalka, urednica, kulturna novinarka in podpredsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je prejemnica nagrad za literarno kritiko in za prevajanje.

Marija Mojca Pungerčar je vizualna umetnica, pedagoginja, kostumografka in urednica. Je ustanoviteljica, vodja in urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi. Za umetniško ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj.

Borut Savski je intermedijski ustvarjalec, eksperimentalni računalniški glasbenik, skladatelj, programer in elektronik. Je soustanovitelj in član Društva za interdisciplinarnost in samoprodukcijo Cirkulacija 2, v okviru katere je bil nagrajen za področje glasbe.

Mojca Zlokarnik je predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana, akademska slikarka in grafičarka, izredna profesorica ter urednica. Ustvarja na področju slikarstva in umetniške grafike. Za umetniško ustvarjanje je prejela več priznanj in nagrad.

Povezava na objavo dogodka na spletni strani festivala Slovenski dnevi knjige

Fotografije okrogle mize: KUD Trivia
Napis na sliki in fotografija napisa: Marija Mojca Pungerčar
Zahvaljujemo se Maji Šučur za zvočni posnetek.

 

 

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...