« Nazaj slovensko english

September 2016

Herman Savski: Vračnica in bali – druga javna vaja!

Vracnica-in-baliV četrtek, 15. septembra 2016 vabljeni na drugo javno vajo dueta Herman Savski v serijalu Vračnica in bali, ki bo tako kot prva potekala v prostorih Cirkulacije 2 v Tobačni Ljubljana. Začetek ob 20:15, vstop je prost.

Bogdana Herman in Borut Savski sva dramaturški zasnovi dodala nove elemente, zato bo doživetje še bolj polno in popolnejše!

Uvodna dramaturgija je zgrajena na ritulnih prvinah, ki jih je starodavna človeška tradicija polna – ohranile pa so se prav v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim.

V sklopu druge javne vaje se bomo še večkrat spomnili na turške vpade, ki se kažejo kot pomembna usodnost v premnogih ljudskih pesmih iz regije. Tako sva glasbenemu drugemu delu poleg Alenčice, Gregecove sestrice, ki turškemu carju zabrusi: “Ima take tvoja carica!?” dodala še ljudsko balado Žlahtni gospod Barodá, ki se s turške vojne ni vrnil.

Posnetek nastopa download mp3

Domača stran projekta Novokomponirane slovenske ljudske – Vračnica in bali:
http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016

Najin pristop je sinteza eksperimentalnega zvoka in ljudske pesmi, torej nečesa, kar je za ljudi ponavadi umetno in abstraktno, ter nečesa, kar se zdi naravno in razumljivo. Princip javnih vaj omogoča, da vsakič na novo premisliva repertoar in ga izvedeva na nov način. Vsaka vaja naj bi tudi postregla z novo skladbo. Aranžmaji so izjemno pomembni, saj prek tega lahko preskočiva stoletja in se znajdeva v sodobnem času. Pomembno pa je, da sva pri oblikovanju sodobnih pristopov čimbolj prosta arheologije.

V toku razmislekov o reklih, ugankah, urokih, zagovorih, molitvicah se zdi zanimivo ugotoviti, na katerih področjih so takšni samogovori še danes živi. Prav gotovo so to kletve, oziroma kletvice. Izbruhi občutkov besa, maščevalnosti pri vsakem med nami rodijo plaz kletvic, ki gotovo segajo stoletja nazaj. Problem je, ko se takšne kletvice izrečejo ali celo udejanjijo. Kot npr. v nedavnem balkanskem konfliktu.

Več na http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016