Nedelo, 20.1.2002
KLANČNIK Veronika
Kultura
Kulturna Regija pred razpadom?

Leta 2001 sta bila v Ljubljani festivala Exodos in Ex-ponto, v Celju so postavili mednarodno razstavo Moški, v Trenti se je odvijala šola filmske pripovedi Pokaži jezik, izšla je posebna številka revije Stripburger z naslovom Stripburek, poleti smo imeli v mestu Ano Desetnico, jeseni pa smo v Kinoteko hodili gledat mongolske filme.

To je le del lanskih dogodkov, ki jih je podprl program mednarodne izmenjave akterjev s področja umetnosti in kulture Cultural Link. Gre za enega od treh mednarodnih programov (druga dva sta Bridge of Understanding in Cultural Policy), ki so namenjeni spodbujanju sodelovanja med umetniki, kritiki, teoretiki in drugimi strokovnjaki iz 26 držav t. i. Regije. To so dežele, kjer so delovale ali še vedno delujejo Soroseve fundacije: Vzhodna in Srednja Evropa, države Baltika, Balkana, bivše Sovjetske zveze, srednje Azije in Mongolije. Programi sofinancirajo tako mednarodne kulturne in umetniške dogodke ter projekte pri nas kakor tudi udeležbo umetnikov in strokovnjakov iz slovenskega prostora na prireditvah v deželah, ki so vključene v mrežo (lani približno 100.000 dolarjev).

Z letom 2001 je vodenje teh mednarodnih programov prevzel Zavod SCCA – Ljubljana. Toda že se začenjajo težave. George Soros obljublja financiranje tudi v bodoče, vendar le pod pogojem, da si Zavod zagotovi kritje operativnih stroškov, povezanih z delovanjem programov, iz domačega vira. Gre za zelo majhen delež vsote, ki je iz Soroseve fundacije doslej prihajala k nam, toda Matejo Lazar, koordinatorko mednarodnih programov, vseeno skrbi, da ministrstvo za kulturo ne bo imelo posluha za njihov problem, zaradi česar utegne presahniti pomemben mednarodni vir financiranja. Usoda mnogih projektov – ne le tistih, prej naštetih – pa bo neizprosno postavljena pod vprašaj.

Veronika Klančnik

Razpisni roki za program Cultural Link so 1. april, 10. junij in 9. september 2002, za programa Cultural Policy in Bridge of Understanding pa le še 1. junij 2002. Več informacij o programih dobite na spletni strani www.ljudmila.org/scca.


 Kategorizacija članka

Naslov Kulturna Regija pred razpadom?
Vir Nedelo, 20.1.2002
Avtor KLANČNIK Veronika
Sekcija Kultura
Rubrika
Zvrst
Številka 3
Izdaja
Stran 13
Udk • 332.453.6(100 : 497.12) : 008
Gesla
Osebe  
Citirani
Stvarna
Geo