Nedelo, 24.6.2001
KLANČNIK Veronika
Kultura
Goro Osojnik, monrojevec

Je eden redkih ljudi na svetu, ki si lahko nadene to zvenečo oznako. Ni namreč veliko takih, ki so bili del zasedbe gledališča Ana Monro vse od daljnega leta 1983. Takrat je bil to edini off-teater pri nas, ljudje pa niso bili vajeni uličnih akcij, zato se je sem ter tja kak mimoidoči zelo razjezil nanje.

Zdaj je vse drugače, saj je Ana Monro poskrbela za podmladek, poleg tega je bila tudi glavna pobudnica Ane Desetnice, mednarodnega festivala uličnih gledališč in prvovrstnega urbanega žura, ki za štiri dni napravi, »da se mesto spremeni v eno samo veselje«. Ana Desetnica, ki bo letos Ljubljano obiskala četrtič, je že nekaj let prej redno hodila v Maribor, vse skupaj pa se je začelo nekega jutra, ko je imel Goro Osojnik še mačka od prejšnjega dne. Tedaj se mu je na sestanku s potencialnim sponzorjem porodila ideja o nekakšnem potujočem festivalu. Z zamislijo so najprej prodrli na Festivalu Lent v Mariboru, čez nekaj let so prepričali ljubljanske mestne oblasti, tokrat pa bo Ani Desetnici že drugič izkazala gostoljubje tudi Nova Gorica.

Gledališče Ane Monro ima kljub svojemu ženskemu imenu trenutno čisto moško zasedbo. »Kot teater smo precej moško šovinistični. Do žensk nismo preveč obzirni, zato so nam vsa dekleta pobegnila. Radi pa se oblačimo v ženske. Kar se tega tiče, vlečemo korenine še iz stare grške drame.« Jedro te moške zasedbe je ostalo v vseh letih obstoja gledališča zelo homogeno. Da ne bi zarjaveli, imajo vsak mesec nenapovedano gverilsko predstavo. Te predstave, »ki jih delamo bolj zase, da se obdržimo skupaj in da se spucamo«, so prikladno imenovali Mesečno perilo Ane Monro. »Še brcamo. Presenetljivo, glede na to, koliko časa smo skupaj. Pa neverjetno malo se kregamo. Čeprav bomo počasi morali začeti razmišljat o malo manj akrobatskih predstavah.«

Veronika Klančnik

Trivia:

Ana Monro, po kateri se teater imenuje, si je pred vojno služila kruh kot striptizeta, pozneje pa se je vključila v kolektiv delavk Tobačne tovarne. Vse življenje se je upirala normam, ki jih zahteva urejeno meščansko življenje, in se ni hotela vpreči v zakonski jarem. Popustila je šele na stara leta in privolila v poroko s sinom svojega nekdanjega ljubimca, Sergeja Leva. Monrojevci so se s svojimi predstavami med drugim dotaknili vseh ključnih trenutkov njene življenjske poti.

Goro Osojnik z vso resnostjo izjavlja, da bi Gledališče Ane Monro z veseljem pripravilo proslavo za dan državnosti. Spektakelskih razsežnosti se namreč ne bojijo, le doseči jih ne morejo zaradi pomanjkanja sredstev. Njihovi privrženci gojimo upanje, da jim bo ta naloga kdaj zaupana.


 Kategorizacija članka

Naslov Goro Osojnik, monrojevec
Vir Nedelo, 24.6.2001
Avtor KLANČNIK Veronika
Sekcija Kultura
Rubrika Pred akcijo
Zvrst
Številka 25
Izdaja
Stran 13
Udk • 792.20(497.12)"Ljubljana-Gledališče Ane Monró"
Gesla
Osebe  
Citirani
Stvarna Gledališče Ane Monró - Ljubljana
Geo Ljubljana