Nedelo, 3.6.2001
KLANČNIK Veronika
Kultura
Bizarni namigi

Življenje insektov

Viktor Pelevin, Žizn nasekomyk

Moskva Vagrius, 1995

obseg angleška izdaja (Penguin, 1999) ima 176 strani

Hmm ... s čim bi prepričala bralce, da je to knjiga, ki jo je vredno prebrati (in hkrati seveda založnike, da jo je vredno izdati v slovenščini)? Če se radi identificirate z junaki, bo to v tem primeru težko. Res je sicer, da imajo Pelevinovi liki lepa ruska imena in včasih tudi afiniteto do filozofije, pa vendar ne skrivajo čudnega dejstva, da so insekti. Mogoče bi se bilo celo lažje postaviti v njihovo kožo, ko ne bi nosili srajc, si naročali šampanjca v restavraciji in hodili v opero, ampak se omejevali na svoje žuželčje lastnosti.

Imate molje, se bojujete proti mravljam in že nakupujete zalogo autana za poletne noči? Morda bi vas pritegnilo bogastvo novih asociacij, ki bi jih knjiga neizogibno prinesla v vaš miselni svet, da poslej uporaba insekticidov ne bi bila več tako rutinsko opravilo. Seveda branje odsvetujem, če ste nagnjeni k močnim napadom slabe vesti, saj je lažje ubijati brezimne žuželke.

Če zahtevate, da je vaše čtivo razumljivo in poučno, se tudi utegnete zmrdovati nad predlogom. Ne morem vam namreč zagotoviti, da boste iz vsega skupaj lahko potegnili kak uporaben nauk. Še posebno, če se vam upira, da bi se življenjske filozofije učili od nočnih metuljev. Toliko slabše je, če ste bralec s trdnimi moralnimi nazori in preprosto ne morete prenesti, da nekakšna mravlja po imenu Marina parodira čudež materinstva.

Bolje boste naleteli, če so vam blizu bizarne zgodbe, ki se na prvi pogled zdijo brez repa in glave, pa vseeno slutite, da ni čisto tako. Če pa se kdaj zagledate v naključnega mimoidočega in se sprašujete, ali zares pripada človeškemu rodu, potem je to zagotovo knjiga za vas. Še posebno če poznate tudi trenutke, ko ležite pod posteljo med kosmi prahu in se smejite brez razloga.

Močno pa upam, da se najde tudi kdo, ki bi ga k branju pripravilo že zagotovilo, da bo nekje v tekstu našel stavek: Tvoja češnjevo rdeča lada me je spravila ob pamet.

Veronika Klančnik


 Kategorizacija članka

Naslov Bizarni namigi
Vir Nedelo, 3.6.2001
Avtor KLANČNIK Veronika
Sekcija Kultura
Rubrika Prevod, čim prej
Zvrst
Številka 22
Izdaja
Stran 13
Udk • 882-3(470) PELEVIN Viktor-Življenje insektov
Gesla
Osebe PELEVIN Viktor
Citirani
Stvarna Življenje insektov - PELEVIN Viktor
Geo Rusija