Nedelo, 13.5.2001
KLANČNIK Veronika
Kultura
Katarina Toman Kracina, slikarka

Končala je akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer zdaj nadaljuje magistrski študij restavratorstva. K temu so jo napeljali predvsem praktični razlogi, ker je z umetnostjo težko »zaslužiti za kruh in igre«.

Svojo prvo samostojno razstavo je postavila v Škucu. Naslovila jo je Plodni dnevi, slikam in kipcem pa dodala še pohištvo ter razne osebne predmete, ki jih je nabrala pri prijateljih. Hotela je ustvariti ozračje domačnosti in topline (obiskovalec si je lahko postregel z vedno pripravljeno kavo). Ker jo moti tišina v razstavnih prostorih, je posnela »šundr ob otvoritvi«, in potem to predvajala ves čas razstave.

Njene slike so majhne, tople, intimne. Občutje skrbnosti in iskrenosti spominja na ljubiteljsko ustvarjalnost, ki je Katarini zelo blizu. »Vse stvari, v katere je nekdo vložil svojo maksimalno koncentracijo, me fascinirajo. Na primer ročna dela, gobelini ... vsi ti izdelki, ki jih je vedno manj.« To, da rada slika na male formate, je v zadnjem času, odkar ima še ne dveletno hčerkico, dobilo tudi praktično vrednost: slika lahko kar na kuhinjski mizi in ne potrebuje ateljeja.

Sodobna umetnost je z instalacijami, performansi, videom in računalniško tehnologijo potisnila tradicionalno slikarsko tehniko ob rob. Toda Katarine to ne skrbi preveč. »Kot slikarka se čisto dobro počutim v kontekstu sodobne umetnosti, ker se mi zdi vsebina pomembnejša od medija, s katerim se umetnik izraža, in ker v svojem delu uživam. Različni ljudje pač ustvarjamo različne stvari, trendi in kuratorji pa diktirajo modo tudi v umetnosti.«

Do 27. maja si je na skupinski razstavi Mamljivo v Tivolskem gradu mogoče ogledati tudi njene slike. Posebnost razstave je, da po njej vsako nedeljo vodi eden izmed razstavljajočih umetnikov. Prihodnjo nedeljo je na vrsti Katarina.

Veronika Klančnik

Trivia:

– Pravkar je končala nekoliko pomanjšano kopijo Kofetarice Ivane Kobilce. Hodila jo je gledat v Narodno galerijo in potem doma slikala po reprodukcijah. »Zdaj jo znam na pamet. Portret mi je všeč, ker je malo žleht ...«

– Kamorkoli gre, povsod najde kako štiriperesno deteljico. Že zdavnaj jih je nehala trgati ...


 Kategorizacija članka

Naslov Katarina Toman Kracina, slikarka
Vir Nedelo, 13.5.2001
Avtor KLANČNIK Veronika
Sekcija Kultura
Rubrika Pred akcijo
Zvrst
Številka 19
Izdaja
Stran 13
Udk • 92 TOMAN KRACINA Katarina
Gesla
Osebe TOMAN KRACINA Katarina
Citirani
Stvarna
Geo