Nedelo, 25.2.2001
KLANČNIK Veronika
Nedeljski snopič
Vlado, najmlajši Hamlet na svetu
Z Vladom Mičkovićem o igralskih izkušnjah, načrtih, vesoljcih, šoli in o tem, kaj bi storil na Hamletovem mestu Veronika Klančnik

Ne vem, ali je prav zares najmlajši, toda Vlado Mičković, ki precej dobro pozna Guinnessovo knjigo rekordov, pravi tako. Sploh pa nočemo dlakocepiti. Vlado je star dvanajst let in je v Mladinskem gledališču odlično odigral Hamleta. Zato si zasluži vse presežnike.

jegova igralska pot se je začela pri dramskem krožku, ki ga je obiskoval v Pionirskem domu. Mentor ga je skupaj z drugimi obetavnimi dečki prijavil na avdicijo za film Igorja Vrtačnika Pirandello. Tako je pri sedmih letih dobil prvo vlogo. Pozneje je nastopil tudi v Pokru Vinčija Vogue Anžlovarja, v katerem ga Borut Veselko povozi z avtom in vrže v smeti. »Sej je bil smetnjak oblazinjen,« me pomiri.

Vlado sploh še ni slišal za danskega princa Hamleta, ko mu je Dario Varga že ponudil to vlogo. Dobil je v dar Shakespearova zbrana dela, si ogledal razne filmske upodobitve in potem so leto dni vadili. Imeli so nekaj več časa, kakor je bilo sprva načrtovano, ker se je zavlekla izdelava mask iz lateksa. Te na predstavah nosijo vsi Vladovi soigralci razen Sebastijana Cavazze, ki igra duha Hamletovega očeta, »ampak je vseeno oblečen čisto normalno. Nima bele rjuhe čez al pa kaj takega.«

Vlado si je besedilo zapomnil brez težav. Ni se mu ga bilo treba posebej učiti, kar je bilo še dobro, »ker če ne, bi se počutil kot piflar«. Na premieri pred tednom dni sploh ni imel treme. Samo v enem prizoru mu je šlo grozno na smeh, da se je komaj premagal. Zelo dobro se je razumel z režiserjem in s soigralci, na koncu so mu podarili veliko vrečo daril.

Zaradi vaj je bil sem ter tja odsoten od pouka, toda to ga ni pretirano motilo. Sicer pa igralska kariera ni bistveno spremenila njegovega statusa med sošolci. »Sem bil že prej popularen,« pravi Vlado in nonšalantno zamahne z roko.

Popolnoma jasno mu je, da hoče biti igralec, ko bo velik (poleg tega bi bil mogoče edino še DJ ali bobnar). Mislim, da bo k njegovemu šarmu precej prispevala lepa brazgotina, ki jo ima na čelu. V zvezi z njo obstaja več zgodb. Mama trdi, da je padel s stola in se zadel v stranico kuhinjskega elementa, Vlado pa se spominja, da se je zaletel v ogledalo in mu je košček stekla obtičal v čelu. Vsekakor si lahko pozneje izmisli drugačno razlago, po možnosti kaj zelo razburljivega. Leto nevarnega življenja ali pa mikročip v glavi. Odvisno od tega, na koga bo hotel napraviti vtis.

Z izmišljevanjem takih in podobnih zgodb ne bi smel imeti težav, saj ima precej bujno domišljijo. Rad bere, ne sicer tega, kar imajo za domače branje, ampak znanstveno fantastiko. V vesoljce verjame. Predvsem se mu zdi mogoče, da obstajajo v obliki enoceličnih organizmov, čeprav si lahko predstavlja tudi večje.

Vlado sicer raje igra v gledališču kot v filmu, toda nič ne bi imel proti, če bi prodrl v Hollywood. Od ameriških igralcev sta mu najbolj všeč Al Pacino in Robert de Niro. Ne razume svojih sošolk, ki so znorele za Leonardom di Capriem (»Če pa je ves polizan! Kaj sploh vidijo na njem?«), sicer pa sam izmed ženskih igralk ne najde nobene, ki bi ga res navdušila. »Kate Winslet je sicer lepa, ampak je predebela,« kritično pripominja. Všeč mu je pa ena punca iz šole, ampak noče povedati, katera.

Hamlet mu je precej spremenil življenje. Predvsem ima zdaj manj časa za košarko in prijatelje. »Se pač več pogovarjamo med poukom,« prizna. Prišli so ga že snemat s televizije (prispevek o njem bo na CNN) in tudi sicer je pripravljen na novinarje. Razumljivo se mu zdi, da bo kot najmlajši Hamlet na svetu pač deležen pozornosti.

Če bi bil Vlado na Hamletovem mestu, ne bi toliko razmišljal in mečkal, ampak bi kar odločno ubil morilskega kralja in vse bi bilo v najlepšem redu.


 Kategorizacija članka

Naslov Vlado, najmlajši Hamlet na svetu
Vir Nedelo, 25.2.2001
Avtor KLANČNIK Veronika
Sekcija Nedeljski snopič
Rubrika
Zvrst
Številka 8
Izdaja
Stran 10
Udk • 92 MIČKOVIĆ Vlado
Gesla
Osebe MIČKOVIĆ Vlado
Citirani
Stvarna
Geo