« Nazaj slovensko english

May 2015

NOVIČNIK ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI SE PREDSTAVI

logo-majPreberite si odgovore na pogosto zastavljena vprašanja o Novičniku, oglejte si primerek kazala  in se prepričajte, kako so naročniki zadovoljni z Novičnikom!

OSEBNA IZKAZNICA

Komu je Novičnik namenjen?
Prvenstveno samozaposlenim kulturnikom, ki želijo biti na tekočem in se razbremeniti skrbi glede statusa, prispevkov, davkov in drugih stvari v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Ker pa je davčna in pokojninska zakonodaja za vse samozaposlene enaka, je Novičnik lahko prav tako koristen za samozaposlene novinarje in samostojne podjetnike.

Ali je Novičnik prosto dostopen?
Namenjen je samo naročnikom. Celoletna naročnina stane 20 evrov.

Kaj vključuje naročnina?
Naročniki prejmejo enkrat na mesec po mejlu sveženj aktualnih novic, navodil in nasvetov, ki se nanašajo na obveznosti, pravice in priložnosti za samozaposlene. V naročnino so vključeni tudi osebni nasveti v zmerni količini in zahtevnosti.

Ali Novičnik prinaša tudi davčne nasvete?
Davčne informacije so pomemben del Novičnika. Vse vsebine v Novičniku so prilagojene potrebam naročnikov; so ažurne, prijazne, strokovne in nezatežene.

Ali Novičnik objavlja razpise?
V razmerju do drugih vsebin predstavljajo razpisi manjši del. Novičnik objavlja le izbrane razpise, ki nudijo priložnost za plačano delo in sodelovanje.

Kdo pripravlja Novičnik?
Za Novičnik v celoti skrbim mag. Marija Mojca Pungerčar, samozaposlena umetnica in ustvarjalka z več kot dvajsetletnim stažem na področju umetnosti, kulture in medijev. Izdajatelj je Kulturno umetniško društvo Trivia.

Ali informacijam v Novičniku lahko zaupam?
Izkušnjam z informiranjem in zastopanjem samozaposlenih, ki stojijo za Novičnikom, ni para! Devet let sem bila urednica spletnega medija Artservis.org, tri mandate pa tudi prostovoljska članica dialoških skupin za samozaposlene na Ministrstvu za kulturo.

Koliko naročnikov ima Novičnik?
Vse več samozaposlenih kulturnikov je pripravljenih investirati v svoje profesionalno delovanje tako, da si zagotovijo kvalitetno informacijsko podporo. Na današnji dan, 12. 6. 2015, ima Novičnik 95 naročnikov.

Kaj ta številka pove, je to veliko ali malo?
To je izjemen uspeh za področje kulture.

Ali je Novičnik subvencioniran?
Ne. Edini vir prihodkov Novičnika so naročnine, ki so v celoti namenjene obratovanju Novičnika.

Kdo so naročniki?
Ustvarjalci vseh vrst: pesniki, slikarji, prevajalci, kiparji, fotografi, režiserji,  ilustratorji, pisatelji, lektorji, glasbeniki, oblikovalci, producenti, arhitekti, pedagogi, kritiki, lutkarji, uredniki, animatorji, intermedijci, interdisciplinarci, scenaristi…., oziroma v nekaterih primerih njihove mame.

Zakaj bi se naročil na Novičnik, ko pa kakšno informacijo lahko dobim tudi kje drugje brezplačno?
Takega informiranja za samozaposlene, kot ga nudi Novičnik, ne morete dobiti drugje. Novičnik presega standarde druge obstoječe ponudbe.

Kako se naročim?
Na Novičnik se naročite na e-naslovu: mojca.pungercar@guest.arnes.si. Dobili boste račun za enoletno naročnino, ki ga poravnate preko banke. Lahko se naročite za tekoče koledarsko leto (npr. jan. – dec. 2015) in za nazaj prejmete tudi Novičnike, ki so že izšli, ali pa se naročite za prihodnje enoletno obdobje (npr. maj 2015 – april 2016). Novičnik pa lahko tudi komu poklonite kot koristno darilo!

Mag. Marija Mojca Pungerčar

———-

OGLEDNI IZVOD
Kazalo Novičnika, ki je izšel maja 2015:

FOKUS (aktualne teme):
Normiranci in informativni izračun dohodnine
(članek o tem, kako si samozaposleni pridobimo dohodninske odločbe in ali jih sploh potrebujemo)
Ali je sodelovanje z enim naročnikom problematično?
(članek o tem, ali je vsako razmerje z enim naročnikom prikrita oblika zaposlitve, ki je z zakonom prepovedana)
Arhiviranje eRačunov
(navodila o tem, kako je treba to novost pravilno shranjevati)

VPRAŠALI STE (odgovori urednice na vprašanja naročnikov):
Prestop normiranca v ‘knjigovodjo’
(o tem, kakšen račun izdati, če nisi več normiranec)
Plačevanje prispevkov po novem izračunu
(kdaj jih je treba prvič v letu plačati)
Nakazilo na napačen račun
(storitev iz dejavnosti je bila plačana na privatni račun)
Napačna vrsta honorarja
(nakazan je bil avtorski honorar, namesto plačila za storitev)
Prijava novega TRR-ja
(ga je treba prijaviti na FURS?)
Koliko je samozaposlenih v kulturi?
(išče se svež podatek)

ZASTOPNIŠTVO
Pismo Varuhu človekovih pravic
(o akciji Asociacije in Novičnika, za pravičnejšo dostopnost socialnih transferjev za samozaposlene)
Govorilo se je o samozaposlenih
(o aktualnih javnih dogodkih na to temo)

OBVESTILA
Aktualni razpisi
V branje / poslušanje

———-

MNENJA NAROČNIKOV

Novičnik ne počiva na lovorikah! S pohvalami so mu že lani dali jadra v vetra kulturniki, ki prvi prebili led obvezne naročnine.

Tole pa so nove sveže pohvale in zahvale:
– 
moje spoštovanje, da se je nekdo končno spravil kaj takega skupaj naredit…
– Sicer pa si super in hvala za vse informacije in nasvete!
– Hvala za vse informacije in uporabne nasvete in trud, cenim zelo!
– super so informacije!!!
– najnajlepša hvala za hiter in zame odrešujoč ;)) odgovor.
– se zahvaljujem za zelo dobrodošel novičnik
– Najlepša hvala za (hiter) odgovor!
– najlepša hvala za tako izčrpen in hiter odgovor, mi je v neizmerno pomoč.
– zares velika hvala za to delo in angažiranost.
– Vso to znanje, ki si ga poseduješ in servis, ki ga odlično opravljaš bi morali samozaposleni in nevladna kult. scena podpret.
– hvala za zelo razumljivo pojasnilo
– Hvala Vam za odlično delo! Sem vesela da lahko dobim vase informativne nasvete in novicke.
– hvala za vaša obvestila = super so.
– hvala za dobre informacije
– odlično delo.

———-

O USTANOVITELJICI & VODJI & UREDNICI NOVIČNIKA:
»Marija Mojca Pungerčar je umetnica, ki je verjetno najbolje informirana oseba za področje samozaposlovanja v kulturi pri nas.« (Mojca Pišek, Povezave s kulturo bi moralo delati gospodarstvo, Dnevnik, Kultura, 10. 8. 2013, str. 21.)

SORODNI VSEBINI:
– IZŠEL JE FEBRUARSKI NOVICNIK ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI
http://www.3via.org/trivia/?p=1150#more
– NOVIČNIK ZA SAMOZAPOSLENE V KULTURI JE LAHKO KORISTNO DARILO!
http://www.3via.org/trivia/?p=1125

KONTAKT & POVEZAVE:
mojca.pungercar[at]guest.arnes.si
041 882 593
www.mojca.info
www.3via.org

 

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...