ENGLISH

Borut Savski - Analogični generator (ogledov: 73698)
prosto pretočno
 Vprašanja in odgovori Close
 
Vprašaj prodajalca

 Copy this code to the field on the left
Podatki:

avtor: Borut Savski
naslov: Analogični generator dogodkov (dogodkovni sekvencer / serializator)



Vezje:
podrobnosti sledijo v kratkem







Povezane stvari



Funkcija:

Serializator je rezultat približno enoletnega občasnega razmišljanja, kako doseči za analogne robote / mehanizme (po možnosti tudi za zvok, sliko, luč, itd) neko razmeroma naključno dogajanje, ki pa je vendarle vezano na zaznavanje prostora. Tu torej odpadejo vsi psevdo-naključni generatorji, ker z okolico nimajo povezav in so prav toliko "mrtvi", kot je mrtev stroj, ki ima enostavno neposredno / linearno odzivnost. Lahko bi rekel, da sem potreboval nelinerano odzivni mehanizem, ki bi animiral stroj. 

Rešitev, okoli katere sem se vrtel, se je zdela nekaj na nivoju dveh vzporednih načinov zaznavanj in beleženj zaporedja impulsov okolice - torej števcev (kratkoročnega spomina) in v neki točki primerjava med njima - kdaj naj se iz kombinacije ustvari željeni impulz, ki potem sproži akcijo.

Sestavil sem torej vezje na podlagi dveh vzporednih dekadnih števcev dogodkov dveh senzorskih virov (običajno zvočni in IR senzor). Z možnostjo nekakšnega "programiranja" s pomočjo DIP stikal je mogoče vplivati na obnašanje - oziroma preskakovanje nekaterih dogodkov. Števnika torej nista enaka niti po frekvenci dogodkov, niti po izhodni prezentaciji impulzov. Kadar se tako reducirani dogodki obeh števnikov ujamejo nastopi rezultančni impulz, ki ustvari odločitev, ki ni predvidljivo odvisna od konkretne zaznave senzorjev. Lahko rečem, da smo odvisni od "oblaka" zaznav - in prav tako ustvarimo nov "oblak" akcij. Torej nekaj takega kot gostota.

Prvič je bilo vezje vgrajeno v premične krogle, ki vsebujejo senzorje in omenjeno elektroniko in s premikanjem ekscentra potujejo po prostoru. Gibanje je bilo odvisno od dogajanja v prostoru, vendar nepredvidljivo, zelo organsko. Predvideno je bilo, da dve posodi s pomočjo IR sprejemnika in oddajnika med seboj komunicirata - opazovanje tega socialnega obnašanja pa je premaknjeno v prihodnost, saj se je en IR senzor že prvi dan pokvaril (moja krivda), naslednji dan pa tudi akumulatorji ene od posod. Posode so bile predstavljene na festivalu Ars Electronica 2008 v Linzu.

Isto vezje se je potem znašlo v t.i. prenapetih strukturah, ki so neke vrste dinamične skulpture, doslej sem naredil dve (Octopussy in Bitje). Pri obeh je bilo opaziti enako mero organskosti, tako da se je dolg razmislek očitno splačal.

Vezje je bilo uspešno uporabljeno v nalednjih kibernetskih skulpturah:

Bowlfuls of sound at Ars Electronica 2008 v Linzu



Prenapeta struktura Bitje - Being 2009 na razstavi Device Art v Zagrebu



How to make your own printed circuit boards:
http://www.electricstuff.co.uk/pcbs.html

or this one-of simple system with inkjet printer