« Nazaj slovensko english

October 2022

POROČILO IZ DELAVNICE ZA PROMOTORJE MEDNARODNE MOBILNOSTI NA BALKANU

Urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi mag. Marija Mojca Pungerčar se je udeležila delavnice za promotorje mednarodne mobilnosti v kulturi na Balkanu – Workshop for Cultural Mobility Developers in the Balkans.

Delavnica je potekala med 26.- 28. 9. 2022 v Ljubljani v Švicariji in v Kranju v Layerjevi hiši.

Delavnica je ponudila specializirano usposabljanje za informatorje in promotorje programov o mednarodni mobilnosti v kulturi. Organizator je bila mednarodna mreža On the Move v sodelovanju z zavodom Motovila.

Udeleženci iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvaške, Kosova, Črne gore in Romunije so bili izbrani na podlagi mednarodnega razpisa. Delavnico sta moderirali Milica Ilić in Bojana Panevska ob sodelovanju Yohana Flocha (OTM) ter Tanje Kos in Mateje Lazar (Motovila).

Seznam udeležencev

ZAČRTANE TEME

Organizatorji so za delavnico začrtali teme, kot so opredelitev mednarodne kulturne in umetniške mobilnosti, motivacija kulturnih deležnikov za mednarodno sodelovanje in vpliv na njihove poklicne poti, programi mobilnosti, ki temeljijo na vrednotah in njihovo prevajanje v delovna načela, logike in trendi financiranja mobilnosti umetnikov in kulturnikov, terminologija in vrednote internacionalizacije (vključno z okoljsko trajnostjo), pristopi k svetovanju, usmerjanju in mentorstvu pri transnacionalnih ustvarjalnih projektih, svoboda umetniškega izražanja ter dostopnost do informacij o mobilnosti, od financiranja do administrativnih vprašanj.

NEKAJ POUDARKOV IZ DISKUSIJ

V okviru predvidenih tem je tekla svobodna diskusija in neformalna izmenjava mnenj med udeleženci. Izpostavljene so bile življenjske situacije in problemi v regiji, kot je npr. korupcija na javnih razpisih na Balkanu. Tudi uprizoritvene umetnosti se po kovidu še niso opomogle.

Veliko podpornih organizacij nima dobrega stika z bazo, ne ve, kaj ljudje potrebujejo. Čeprav informacij danes ni težko najti, mora te informacije nekdo za ljudi prevesti. Ljudje tudi še niso navajeni spraševati neposredno, javni uslužbenci v regiji so praviloma slabo dostopni za dajanje informacij.

Precej besed je teklo na temo pisanja razpisnih vlog. Prijavljanje na razpise je zelo zahtevno delo, organizacije morajo imeti za to usposobljeno osebje, saj je prvi pogoj za to, da se vloga sploh obravnava, ta, da je pravilno narejena. Strokovnjaka za razpise si lahko privošči samo velika organizacija. Ker so prijavni procesi komplicirani, je koristna tudi oseba za logistično pripravo vloge. Več dela pa imaš včasih z nekom, ki ga najameš za pisanje vloge, kot da bi vlogo napisal sam, je svojo izkušnjo delila udeleženka. Hrvaški udeleženci pa so poročali o pozitivni situaciji v njihovem prostoru, kjer jim je podporna organizacija za mobilnost v pomoč pri pisanju vlog.

Povišana birokratizacija je prisotna na vseh nivojih. Administrativno breme pri mobilnosti postaja vse večje. Za isti rezultat kot pred desetimi leti je potrebno danes veliko več komunikacije, promocije in informiranja javnosti.

Regija bi morala imeti direkten dostop so sredstev, ne pa preko zahodnih evropskih držav, je bilo slišati na srečanju. Balkanske organizacije bi raje sodelovale med sabo, kot pa npr. z evropskimi partnerji, ki jih včasih občutijo kot vsiljene.

KAKO UPRAVIČITI MOBILNOST, KI JE ŠKODLJIVA?

Dober način bi bilo deljenje resursev, npr. sposojanje kostumov, scene, osvetljave itd. med neodvisnimi producenti, so se nizale ideje. Mobilnost naj bi bila namenjena tudi temu, da ustvarjalec zadiha, ne da bi kar naprej nekaj produciral. Potrebno je torej razmišljati o taki mobilnosti, ki ustvarjalcem manjka.

O ORGANIZATORJU

Organizacija On the Move (Belgija) je mednarodna mreža za spodbujanje kulturne mobilnosti v vseh oblikah. Kot piše na njihovi spletni strani, podpirajo umetnike in strokovnjake pri mednarodnem delovanju, hkrati pa si prizadevajo za bolj pravično, bolj zeleno in vključujočo mobilnost.

Več na spletni strani OTM

Poročilo je pripravila Marija Mojca Pungerčar

Foto: Motovila

—————————————–

Ta dejavnost razširjanja informacij je del večletnega delovnega programa On the Move, ki ga podpira Evropska unija.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Izvajanje spletne podpore KUD Trivia v letu 2022 pogramsko sofinanancira MOL.

 

Trivia Records Zapisi

  • Lately i am acquiring some finger dexterity again. The victims are some relatively newly developed instruments (turboguitars, turboflutes and cirkulinos). Here is a selection of cutouts from various live situations - mostly as parts of Cirkulacija 2 program - from 2020 onwards.
  • Celjska interdisciplinarna impro zasedba s projektnim imenom Umoblodnica v sestavi: Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki, Estela Žutić, Simon Macuh, Dalibor Bori Zupančič, Borut Peternelj – Amper-o-mat. Posnetek nastopa 20. maja 2021 Cirkulaciji 2 | podhod Ajdovščina.
  • Generative algorithmic composition excerpts based on realtime video data for Francisco Tomsich "ELEGIJA | ELEGY" video installation presented from 10th to 21st July 2020 at Cirkulacija 2 Ljubljana Slovenia. Elegija (Elegy) is a mournful song performed by ensemble of video installations, sculptures and sound installation – made specifically for Cirkulacija 2’s premises. The installation setup was totally site-specific – for the new space of Cirkulacija 2 in Ajdovščina subway.
  • Field recordings in air and water during the Cirkulacija 2 visit in Finland. The place of rest and contemplation was at Future Lake near Helsinki and the performance place was on Merikerho club/ ship in Helsinki harbor. Boštjan Leskovšek was using the underwater recordings as his instrument. Here it is as separate album.
  • A recording of Cirkulacija 2 (Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski) performance at Merikerho club Helsinki Finland on 20th October 2018. Visit was part of two-way exchange between Ljubljana and Helsinki (Cirkulacija 2 and Koelse = Association of experimental electronics – Kokeellisen Elektroniikan Seura)
  • V gosteh v C2 je bil John Duncan, eden temeljnih sodobnih radikalnih umetnikov zadnjih štirideset let. Z Duncanom smo v veliki dvorani Cirkulacije 2 v treh dneh pripravili kvadrofonsko situacijo v kateri smo se zvrstili vsi sodelujoči. Domači sodelujoči: Iva Tratnik, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.
  • Double-bill/ triple action. On the occasion of Mike Hentz' Mental Landscapes lecture at Cirkulacija 2 - a concert occurred: Javier Areal Vélez – Argentinian composer and guitar improviser claiming to be open to any kind of participation visited C2. He was joined by the two local strummers: Leskovšek and Savski.
  • Moške sodobne različice vokaliziranja so izven gostilne ali cerkve (formatiranih oblik pevskih zborov) redke. Na pobudo Košnika, ob neposrednem nedavnem vzoru Tomažinke, je nastala ideja za uporabo glasu kot izhodišče in elektroakustične prijeme kot berglo za tri zvočne raziskave.
  • Ob otvoritvi sezone Cirkulacija 2 | leto 2017/ letnik X - prigodni kulturno-umetniški program – impro session, dva ali trije. Mali synthi velikega Boštjana in otožni zvoki mandolin – Savski + Cirkulino ter Kristl.
  • Bogdana Herman in Borut Savski sva leta 2010 zasnovala projekt Novokomponiranih slovenskih ljudskih, kar je rodilo sedem javnih koncertov in zbirni cd album. V letu 2016 se je začel novi krog slovenskih novoljudskih. Delni rezultati so že dostopni ...