POTOPIS drugega obrata na spirali časa: maj 1997 - februar 2000


Odrasla je nova generacija in skoraj vse se je spremenilo. Sodobno izšolana mladina je resno vzela Pascalovo misel, da so najboljši temelji človeška neumnost. Ker je splošno znano, da je bolje graditi na tuji, kot na lastni neumnosti. Tako so bolj in bolj začeli posnemati ljudi.Opustili so ortodoksno praznovanje misterijev prvega štiriletja, ki je zagotavljalo, da so se dogodki odvijali v naravnem sosledju.mladina je izbrala svojo lastno pot, starina pa obdržala svojo. kot bomo videli, je imelo to nepredvidljive posledice. Toda pojdimo lepo korak za korakom.

Postavitev spomenika v času jesenskih misterijev 98:
KOBILCA NA ŽREBIČKU
Park Zvezda, Ljubljana


V času Moških misterijev so bili pod drobnogledom MOŠKI Z NASLOVNICE(MM98/99) in
v času ženskih ŽENSKE OD VSEPOVSOD (ŽM 99)Ptičjestrašilci in Ptičjestrašilke so dobili možnost raziskovanja vesolja.
Dobro znan umetnik Marko Peljhan je za Državičine potrebe junija 1998 uspešno izstrelil
raketo MONOLIT.Zvrstilo se je veliko manj pomembnih dogodkov
Najpomembnejši dogodek je bila navezava diplomatskih odnosov s Kraljevino Ergaland-Vargaland (maj 99, Ljubljana). izmenjali smo si Državne kronike.


Ptičjestrašilci in mptičjestrašilke so raziskovale 100-letno zgodovino na osnovi objektov iz tega obdobja. rezultati so bili razstavljeni vŽENSKI SOBI (ŽM 97) in MOŠKI SOBI (MM 97/98) v nekdanjih zaporih na Metelkovi v Ljubljani.Medtem je potekal vzporedni proces Državičine transformacije. najprej je umetnica Rene Rusjan vodila razdelitev Državičinega teritorija na dve polovici, bolj ali manj enaki. Kasneje v času Moških misterijev 99/00, je plesalec Nebojša IvanovičDržavico razpustil - jo osvobodil njenih meja. Tako se je končal drugi obrat na spirali časa.

Posledično je bila Državičina uradno pooblaščena posvečenka Milena Kosec imenovana za profesionalno umetnico.
Kreirala mk marca 2007