« Nazaj slovensko english

January 2017

Herman in Savski: Vračnica in bali v Kinu Šiška

Vracnica-in-baliToplo vabljeni na tretjo prigodo novih Novokomponiranih z naslovom Herman Savski: Vračnica in bali. Bogdana Herman in Borut Savski družita ljudske povedi, pesmi, petje, zvok in glasbo v novodobno butaro brez celofana. Nastop bo v četrtek 26. januarja 2017 ob 20.00 v Kinu Šiška. , vstop je prost. http://www.kinosiska.si/glasba/preko-vode-do-svobode-vracnica-in-bali-projekt-o

Na nastopu pa ne bova sama – po najinem nastopu ob 21.00 sledi zvočno-vizualni-gibalni projekt O trojice Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Tušek (alias Borut Kržišnik). Oba projekta sta bila v lanskem letu del programa v Cirkulaciji 2, Tobačna Ljubljana.

Dvojni dogodek nosi naslov Preko vode do svobode, kar dobesedno pomeni, da si je treba na poti do svobode zmočiti noge/ sezuti čevlje, nogavice/ zavihati hlače, spodrecati krilo. Eden od nezanemarljivih rezutatov so čiste noge.

Duet Bogdana Herman in Borut Savski v novem serijalu Slovenskih novoljudskih gradita na osnovi ritualnih prvin – starosvetostih, ki jih je slovenska tradicija očitno polna. Tako kot ljudske pesmi so se ohranile v polju ljudskega izročila. Rekla, uganke, uroki, zagovori, molitvice – to so vse starodavni pripomočki samouravnavanja in usklajevanja z okolico/ z (neobvladljivim) zunanjim.

Poleg tega sta avtorja dodala nekaj glasbenih točk, zgrajenih na podlagi manj znanih ljudskih pesmi: Žlahtni gospod Baroda, Alenčica Gregicova sestrica (obe zapisal France Prešeren) in Kaj se po svetu dogaja (zapisal Karel Štrekelj).

Avtorja sta izbrala performativni glasbeno-zvočni pristop, ki razširi polje dramaturških in interpretativnih možnosti. V tako ustvarjen prostor tudi poslušalec zlahka vstopi. Aranžmaji izbranih ljudskih pesmi so za oba avtorja časovni stroj, s katerim pesmi preskočijo stoletja in se znajdejo v sodobnem času. Nobene glasbene arheologije, prosim!
Kombiniranje glasbe in glasbe osvobojenega zvoka ter na drugi strani pripovedi in pete pesmi pomeni za oba avtorja (in občinstvo) zmočiti noge. Na eni strani preciznost, metrum, red, zaporedje, zgradba, unificirani instrumenti – vse prepojeno s stoletnimi ideološkimi kalvarijami. Na drugi strani zvočni ambient osvobojen napake, metra, sozvočja – ne poljuben, vendar neprimerno bolj prhek material!

Bogdana Herman – glas, beseda, pripoved, pesem
Borut Savski – zvok, glasba, elektrificirani instrumenti, elektronski vmesniki, računalnik

Zahvale: Cirkulacija 2, KUD Trivia, Kino Šiška, Galeriji Kapelica

Več o projektu: http://www.3via.org/index.php?htm=novoljudske/2016